“Ik ben steeds meer mezelf dankzij dit vrijwilligerswerk.”

Miriam Delissen (46) is opgegroeid op de Donderberg, weggegaan en ook weer teruggekomen. En nu? Nu is ze er niet meer weg te slaan. Want hier doet ze wat ze altijd al heeft willen doen, namelijk mensen helpen. Ze is actief als vrijwilliger bij de Woonzorgbrigade en bij de Zorggroep in de Componisten Staete. Bij beide initiatieven kunnen bewoners terecht voor zorg.

“Ik woon graag op de Donderberg. Ik heb negen jaar in een dorp gewoond maar dat was het toch niet voor mij. In een dorp letten de mensen zo op elkaar en hebben dan meteen een oordeel. Hier letten we ook wel op elkaar maar laten we iedereen in zijn waarde. Hier wonen zoveel verschillende mensen. Dan is het gemakkelijker om open te staan voor elkaars verschillen in plaats van er meteen een mening over te hebben.”

Kanjerverhaal van meria Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

Kanjerverhaal van meria Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

Bekijk het van de zonnige kant
Miriam heeft altijd al de zorg in gewild, maar met haar lichamelijke beperkingen was dit nooit mogelijk. Ze lijdt namelijk aan fibromyalgie oftewel weke delen reuma en het Ehlers-Danlos syndroom, een aandoening aan het bindweefsel. Bovendien heeft ze haar handen de afgelopen jaren vol gehad aan de zorg van haar zoon bij wie autisme is vastgesteld. “Ondanks alles wilde ik graag iets voor mezelf doen. Ik wilde me nuttig voelen, maar ik kreeg de kans niet. Ik solliciteerde tegen beter weten in voor verschillende functies in de zorg, maar werd altijd afgewezen.” Gelukkig is Miriam positief. De goede raad die haar opa ooit gaf, is haar bij gebleven. “Hij zei altijd: ‘Uit al het negatieve dat gebeurt, komt wel iets positiefs.’ Dat vind ik een mooie uitspraak. Ik probeer deze boodschap op mijn beurt weer aan anderen mee te geven”, zegt Miriam met een glimlach.

Mondiger geworden
Bij de Woonzorgbrigade kreeg Miriam wel de kans. Het is dan wel vrijwilligerswerk, maar ze doet eindelijk iets waar haar hart ligt. “Ik heb al zoveel geleerd bij de Woonzorgbrigade. Diana is een van de kartrekkers, die al vanaf het begin bij de Woonzorgbrigade betrokken is. Zij heeft me op sleeptouw genomen en heeft me van alles laten doen. Computers en ik waren absoluut geen vrienden. Telefoneren vond ik eng. Laat staan, spreken in het openbaar. Maar hier heb ik vertrouwen en waardering gekregen. Ik ben trots dat ik mensen nu kan helpen en dat ik een stuk mondiger ben geworden. Ik ben eigenlijk steeds meer mezelf dankzij dit werk.”

“Uit al het negatieve dat gebeurt, komt wel iets positiefs.”

Kanjerverhaal van meria Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

Kanjerverhaal van meria Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

Waardering doet goed
Miriam weet als geen ander hoe het is om niet alles zelf te kunnen. De Woonzorgbrigade is haar dus op het lijf geschreven. Het initiatief is begin 2014 opgezet door wijkbewoners. Mensen kunnen bij de Woonzorgbrigade terecht met een hulpvraag. Vervolgens koppelen zij de juiste mensen, zodat deze mensen elkaar kunnen helpen. “Alles gebeurt onder het motto van wederkerigheid”, legt Miriam uit. “Dus ik doe iets voor jou en jij doet iets voor mij. We dromen ervan dat buurtbewoners in de toekomst elkaar weer spontaan gaan helpen zonder onze tussenkomst. Zoals dat vroeger eigenlijk heel normaal was. Het voelt namelijk goed iets voor een ander te doen en hier waardering voor terug te krijgen. Mensen willen graag iets terug doen voor de hulp die ze hebben gekregen.” Dat is ook voor Miriam heel herkenbaar. Ze legt uit: “Zo kwam er een man bij ons terecht omdat hij hulp nodig had bij klusjes in en om het huis. Hij zit namelijk in een rolstoel. Door zijn beperking had hij het gevoel dat hij nooit iets terug kon doen. We gingen met hem in gesprek en toen bleek dat hij leraar Frans is geweest en les kan geven. Vervolgens is hij kinderen gaan helpen die wel wat bijles konden gebruiken.”

“Sommige mensen die wij met de Woonzorgbrigade aan elkaar gekoppeld hebben, gaan nu gewoon hun eigen gang.”

Kanjerverhaal van meria Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

 

Kanjerverhaal van Meriam Delissen die vrijwilligerswerk doet voor de WoonZorgBrigade in de wijk Donderberg in Roermond

Stap voor stap
Miriam vertelt dat sommige mensen nog een beetje schuw zijn, maar dat ze hierin een positieve ontwikkeling zien bij de Woonzorgbrigade. “Eerst waren het alleen mensen met een Nederlandse achtergrond die bij ons aanklopten met een hulpvraag. Ik vind het leuk om te zien dat nu ook mensen met een andere afkomst of culture achtergrond naar ons toe komen. Stap voor stap komen we er wel”, merkt ze opgewekt op. “Sommige mensen die wij met de Woonzorgbrigade ooit aan elkaar hebben gekoppeld, gaan nu bijvoorbeeld gewoon hun eigen gang. Zo was er begin 2015 een blinde man die bij ons kwam omdat hij opzoek was naar een wandelmaatje. We hebben een vrijwilliger aan hem gekoppeld bij wie hij zich vanaf het begin op zijn gemak voelde. Ze wandelen nu nog iedere zaterdag samen en zijn echte vrienden geworden. Het is geduld hebben maar de Donderberg wordt steeds meer zoals wij de wijk eigenlijk al lang zien: sociaal en betrokken.”

Meer weten over de Woonzorgbrigade? Neem een eens kijkje op de website van de Wijkraad.