“Ik zie mezelf als een verbinder.”

fiel Als jongen groeit Fiel Schelfhout (67) op in het Zeeuwse dorp Hengstdijk. Ondertussen woont hij al ruim veertig jaar op de Donderberg. 28 jaar lang reist hij dagelijks met de trein van Roermond naar Rotterdam waar hij werkt als docent meubelmaken aan het Hout en Meubilerings College. Werken met jongeren, daar ligt zijn hart. Nu zet hij zich sinds zijn pensioen in voor de Donderberg. “De wijk verdient kleur, kunst en kansen.”

Vliegende Meubelmakers

“Door mijn baan in Rotterdam was ik weinig thuis dus mijn vrouw was gewend om haar eigen dagelijkse dingen te doen. Toen ik met pensioen ging, moesten zowel mijn vrouw als ik even wennen aan de nieuwe situatie. Ik ging weer kennismaken met de Vliegeniersbuurt waar ik altijd had gewoond,” vertelt Fiel. “Ik ging op zoek naar een manier om me meer met de buurt te verbinden. Ik besloot ontwikkelingswerk te gaan doen in Nepal samen met Stichting De Vliegende Meubelmakers. Om vooraf alvast wat geld in te zamelen voor het goede doel, ging ik klusjes doen in mijn omgeving, want met mijn achtergrond in de houtbewerking kon ik ook best wat buurtgenoten helpen.”

Buurtoverleg

Ondertussen heeft Fiel al meerdere reizen gemaakt met de Stichting, naar Nepal en Tanzania. En de Donderberg? Die heeft hij heel goed leren kennen. Hij zamelt nog steeds zo nu en dan geld in voor de stichting door klusjes te doen voor Donderbergers. Maar in de loop der jaren is hij op meerdere vlakken actief betrokken geraakt bij de wijk. “Nadat ik met pensioen ben gegaan, zocht het buurtoverleg van de Vliegeniersbuurt een nieuwe vertegenwoordiger en zo ben ik aangehaakt. Ik zie mezelf als een verbinder. Die verbindende rol probeer ik samen met Cees van der Velden en Ben Rentrop te vervullen in de buurt. Het is mooi om samen te werken en boeiend om te zien dat ondanks de vele verschillen tussen iedereen, we de meeste dingen toch tot een goed einde weten te brengen.”

gotchaKleur voor Gotcha

Als Fiel pas aansluit bij het buurtoverleg valt hij meteen in een discussie tussen buurtbewoners die het oneens zijn met de verplaatsing van jongerencentrum Gotcha naar het park met het huidige Cruyff Court. “Buurtbewoners maakten zich zorgen. De jongeren zouden onrust met zich meebrengen en daar zaten ze niet op te wachten. Ook beviel de kleur van het gebouw niet.” Fiel ziet het direct als zijn missie om deze negatieve signalen om te buigen tot iets positiefs. “Want het feit dat jongelui kansen krijgen aangeboden vanuit het jongerencentrum is heel wat waard. Ik vond daarom dat het gebouw meer verbonden moest worden met het park waarin het ligt. Van de buitenkant moet je beter kunnen zien wat voor moois zich binnen afspeelt. Ik heb me daarom hard gemaakt om een ontwerp te bedenken dat eigentijds is en beter past in de omgeving.” Samen met de jongeren van Gotcha, de begeleiders van Wel.kom en buurtbewoners ging hij in gesprek. “De Donderberg verdient een gebouw dat kleurrijk is en dat inspireert. Ondanks het feit dat we qua mensen in een heel kleurrijke wijk wonen, zien we dat aan het huidige gebouw niet terug.” Fiel is erg enthousiast over het uiteindelijke gevelontwerp voor Gotcha. In het najaar wordt de nieuwe gevel opgeleverd. De Roermondse firma Euramax print het ontwerp op een paneel, dat de huidige bekleding vervangt. Fiel kijkt er in ieder geval erg naar uit!