Pas op!

(uit Wijkblad Donderberg, april 2017, door Hans Vas)

van-pasIk kende Mourad en zijn compagnon Aijiththan tot nu toe slechts van diverse “De Donderberg gaat Veranderen” bijeenkomsten: zij schitterden door hun jeugdige bravoure (beiden zijn 21) en ongelofelijke gedrevenheid. Toen ik bij ze te gast was, een dik uur vanmiddag, is die indruk alleen maar krachtiger geworden en het was boeiend om te ontdekken wat ze nu wèrkelijk bezield.

En dat is heel wat: ze zijn erg idealistisch en Van Pas zoals ze zich noemen, wat staat voor, huiswerkbegeleiding, bijles en bassischool ondersteuning, willen ze alleen maar op ‘n zeker moment doorgeven aan jongere mensen ná hen, die door het zelfde vuurtje zijn aangestoken en die weer aan hun leerlingen enzovoort enzovoort. Dat ze een voordelige en gedegen werkwijze aan Donderbergse studenten en daarbuiten en van welke school ook, kunnen aanbieden en dat dat iets is wat zich vestigt, nooit meer weg gaat. Extra van belang tegenwoordig omdat het in Roermond niet anders is, constateren zij, als in welke middelgrote gemeente waar ook in de provincies: de hoogopgeleide jongeren trekken op zeker moment allemaal weg. Slechts de eenvoudige zielen blijven achter en dat kan natuurlijk niet – er is hier op deze plek ook behoefte aan gedegen blijvende kennis op vele terreinen. Voeg daarbij dat Donderbergse  ouders vaak niet onderkennen dat hun kind wel degelijk eenbolleboos is en meer kan dan wat ze hadden gedacht.

Aijiththan vertelt dat hij vaak is mee geweest met ouders naar ouderavonden en dergelijke om te zorgen dat hun kind op de goede school komt die past bij zijn/haar niveau en niet drie trappen lager. Mourad was dat zelf ook overkomen. Tenslotte was ‘t toch nog goed gekomen en zijn weg was precies de goeie geweest eigenlijk om bij de studie te komen die hij nu doet, maar toch… Bij aanvang hàd het makkelijker, meer toegespitst op zijn werkelijke capaciteiten gekund.

Vuurtje
Ze kennen elkaar al van kindsaf van het zogenaamde “Engels Pleintje” op de Sterrenberg waar ze voetbalden, samen met vele anderen. Aijiththan vond Mourad toen best wel ‘n eigenwijs ventje. Maar – en dat historisch berichtje van twee jaar geleden heeft Mourad nog steeds op z’n telefoon, zo toonde hij mij – toen diezelfde Mourad op zekere dag het in zijn hoofd haalde dit bijles ding voor jongeren en hun niet zo bemiddelde ouders te beginnen, herkende Aijiththan het vuurtje onmiddellijk, de vonk sloeg over en ziedaar het resultaat: ze hebben in dit afgelopen jaar al zo’n 100 studenten goed kunnen helpen, tegen een zeer voordelig tarief van misschien wel de helft van wat je er normaal voor betaalt. Dankzij dat ze een voordelig onderdak hebben aangeboden gekregen bij Dernek ook weliswaar: want als je op een plek met ‘n hoge huur zit, is het ook lastig.

Bent u geïnteresseerd, ga snel naar hun website www.vanpas.nu en eenmaal enthousiast geworden stuur een mailtje naar info@vanpas.nu U zult geen spijt krijgen van uw contact met deze enthousiaste mannen die het beste met uw kind en de Donderberg voor hebben.

De jeugd is de toekomst van de Donderberg en zoiets pasklaars binnen ieders bereik langs de Donderbergweg juichen wij alleen maar toe en steunen we van harte en roepen “meer, meer, meer!”

Bravo voor hun goeie voorbeeld

© Hans Vas