“Ik wil jongeren de positieve kant van vechtsport meegeven.”

Sinds april heeft ze haar eigen ruimte in het Bruishuis aan de Saturnusstraat. Chajmaa Bellakhal (31) is terug van weggeweest. Tussen 2008 en 2011 werkt ze al als jongerenwerker op de Donderberg. Tegenwoordig helpt ze nog steeds jongeren maar nu helemaal op haar eigen manier.

Na haar hbo-opleiding cultureel maatschappelijke vorming heeft ze drie jaar als jongerenwerkster op de Donderberg gewerkt. Daarnaast houdt ze zich al sinds haar zeventiende bezig met Muaythai en kickboksen. En met succes! Want in 2009 werd Chajmaa wereldkampioen Muaythai boksen in haar gewichtsklasse. Vorig jaar is ze nog afgereisd naar Amerika om wedstrijden te vechten. Maar sinds dit jaar is ze daar definitief mee gestopt. Chajmaa wil zich nu namelijk volledig inzetten voor haar eigen bedrijf: de kracht naar succes. “Tegenwoordig gebruik ik vechtsport alleen nog maar als middel om jongeren te helpen”, legt ze opgewekt uit.

Succesverhaal uit de Donderberg van thaibokster Chajmaa Bellekhal in haar sportonderkomen in het Bruishuis

Succesverhaal uit de Donderberg van thaibokster Chajmaa Bellekhal in haar sportonderkomen in het Bruishuis

Een passie voor helpen én vechtsport
Op de eerste verdieping van het Bruishuis geeft ze jongeren trainingen in agressieregulatie en weerbaarheid. Chajmaa helpt jongeren die niet lekker in hun vel zitten, moeilijk om kunnen gaan met hun agressie of bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebben. “Ik wilde altijd al mensen helpen. Dat doe ik graag,” vertelt ze gedreven. “Daarnaast heb ik als topsportster ervaren dat je jezelf voortdurend tegenkomt. Het beoefenen van mijn sport op topniveau vraagt om een bepaalde fysieke en mentale weerbaarheid. Grenzen verleggen en jezelf uitdagen. Van jezelf verliezen en van jezelf winnen. Vechtsport levert uiteindelijk zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen op. Ik besefte dat mijn ervaring in de sport ook ontzettend bruikbaar kan zijn voor jongeren.” In 2011 volgt Chajmaa daarom de opleiding tot docent weerbaarheid en agressieregulatie in Rotterdam. Met dit diploma op zak en een rugzak vol ervaringen met jongerenwerk en boksen gaat ze in 2012 aan de slag als zelfstandig professional.

 

“Ik heb als topsportster ervaren dat je jezelf voortdurend tegenkomt, niet alleen fysiek maar ook mentaal.”

Een andere kijk bieden
“Het is moeilijk in een zin uit te leggen wat ik precies doe”, zegt Chajmaa. “Want ik lever eigenlijk altijd maatwerk.” Een mooi voorbeeld is de casus van een meisje dat bij me terecht kwam omdat ze thuis, in haar eigen omgeving, of in vervelende situaties, haar gedrag niet onder controle had. Ze werd soms agressief en gooide met dingen. Achteraf had ze dan spijt. Naar buiten toe was het een vrolijke, spontane meid waarbij zulk gedrag niet verwacht werd. Ze was echter absoluut geen prater en mensen in haar directe omgeving wisten niet tot haar door te dringen.”

“Vechtsport vond ze wel interessant. Ik leerde haar de basistechnieken van de sport en deelde mijn eigen ervaringen. Op die manier loop je vanzelf tegen iemands grenzen aan, win je vertrouwen en leer je een persoon echt kennen”, legt Chajmaa vol bezieling uit. “Toen we dat eenmaal hadden bereikt, kon ik haar handvatten bieden die haar konden helpen haar emoties te herkennen en te reguleren.” Maar zegt Chajmaa: “Het niet vanzelfsprekend dat iemands problemen na een paar trainingen verdwijnen. Mijn vechtsport trainingen zijn een middel waarmee ik tot de kern van iemands probleem kan komen mits die persoon hiervoor openstaat. Vervolgens kunnen we samen uitzoeken welke persoon of welk middel kan helpen bij een oplossing. Dat kan ik zijn, maar dat kan net zo goed een psycholoog of psychiater zijn. Natuurlijk is het uiteindelijk de cliënt zelf die het werk moet doen om zijn doel te bereiken. Ik schud hem alleen wakker en biedt een andere kijk.”

Alles wat ik wil
De jongeren zijn in de afgelopen jaren niet vanzelf naar haar toegekomen. Chajmaa heeft flink geïnvesteerd in haar netwerk en heeft contacten gelegd met allerlei instellingen die haar nu inmiddels wel weten te vinden. De kansmakelaar van WonenLimburg gaf haar de mogelijkheid om weer op de Donderberg aan de slag te gaan. “Ik vond het zó erg toen ik hier weg ging als jongerenwerker in 2011,” legt ze uit. “De jongeren met wie ik een band had opgebouwd moest ik weer achterlaten. Het voelt niet goed als je iets niet af kunt maken.” Daarom is Chajmaa extra blij dat ze weer terug is. Ze kan jongeren helpen, door middel van vechtsport en dat allemaal midden op de Donderberg. “Eigenlijk heb ik én, én, én. Daar ben ik echt heel blij mee”, laat ze trots weten.

Succesverhaal uit de Donderberg van thaibokster Chajmaa Bellekhal in haar sportonderkomen in het Bruishuis

 

Succesverhaal uit de Donderberg van thaibokster Chajmaa Bellekhal in haar sportonderkomen in het Bruishuis

 

“Ik steek graag energie in mensen, zodat ze weten dat ze de moeite waard zijn.”

Succesverhaal uit de Donderberg van thaibokster Chajmaa Bellekhal in haar sportonderkomen in het Bruishuis

De Donderberg is alles behalve saai
Chajmaa realiseert zich dat de soms grote verschillen tussen de bewoners van de Donderberg wel eens voor onrust of conflicten kunnen zorgen. Maar juist het feit dat het op de Donderberg wel eens schuurt, vindt ze interessant. “Ik zie graag de positieve kant van de situatie. Daarnaast maak ik het mezelf graag moeilijk in mijn werk. Als het allemaal te gemakkelijk gaat, is het ook zo saai. Dan zit er voor mij geen uitdaging in. Hier op de Donderberg vind ik die uitdaging wel. Ik werk met jongeren met heel verschillende achtergronden en problemen. Ik stel me graag open op.” En dat moet ook wel wil Chajmaa het vertrouwen van jongeren winnen. Dat is ook volgens haar dé manier om het verschil te maken in de wijk. “Ik luister, toon interesse en probeer echt betrokken te zijn. Ik steek energie in mensen, zodat ze weten dat ze de moeite waard zijn.”

Meer weten over Chajmaa’s agressie-regulatie en weerbaarheidstrainingen? Neem een kijkje op haar website.