“Een glimlach kost niets”

De weekmarkt op de Donderberg al eens bezocht? Dan ken je vast ook de dames van Celebi-Sell. Elke vrijdag maken schoonzusjes Nergis (37) en Nejla Celebi (41) verse Turkse hapjes klaar achter hun marktkraam. Man en broer Selami (39) helpt mee achter de schermen. Niet alleen de kruidige geuren van de traditionele Çiğ köfte (gekruid vleesgerecht) verwelkomen je op de mark. Ook de dames zelf. Ze zijn namelijk altijd in voor een gezellig praatje.

Midden in de maatschappij
Nergis en Nejla staan beiden midden in het Donderbergse leven. Nejla legt uit: “Ik heb de behoefte om mee te draaien in het sociale leven. Na een ongeluk heb ik rug letsel opgelopen. Ondanks mijn lichamelijke beperkingen sta ik midden in de maatschappij. Fulltime werken is voor mij niet mogelijk maar ik zet me in waar ik kan. Ik kan namelijk niet alleen zijn. Ik ben graag tussen de mensen en mensen verbinden dat zit in me.” Dat geldt ook voor Nergis en haar man Selami. Hij vertelt: “Dat hebben we van onze vader, Ozan Celebi. Hij is troubadour en zegt altijd: ‘handen die muziek maken kunnen geen ruzie maken.’ Hij is een echte verbinder en dat doet hij met zijn muziek.” Nejla vult aan: “En wij doen dat op onze eigen manier. Want ook koken en eten verbindt mensen met elkaar.”

jpet20161014131637-0073Koken verbindt
Koken doen Nergis en Nejla niet alleen op de weekmarkt van de Donderberg. Ook staan ze op woensdag op het Munsterplein in Roermond. Daarnaast bieden ze catering aan en grijpen ze allerlei kansen om al kokend mensen te verbinden. “We hadden eerder nooit gedacht aan een marktkraam”, zegt Nejla. “Nergis, ik en andere vrijwilligers hebben Stichting Multi-koken en bewegen opgezet dankzij Wonen Limburg. Het idee achter dit initiatief is: de verschillende nationaliteiten die hier wonen bij elkaar brengen door samen te koken en te eten. Dit initiatief werd opgezet als een stichting maar zou in de toekomst uitgroeien tot een onderneming maar dat is niet gebeurd. Na drie jaar zijn we er daarom mee gestopt. We moeten onszelf ook kunnen onderhouden.”

De stap van een eigen onderneming
Toen het idee van een weekmarkt op de Donderberg voorbijkwam greep de familie Celebi haar kans. Zij waren vanaf het prille begin betrokken bij de opzet van de weekmarkt. Selami legt uit: “Nergis was al lange tijd op zoek naar een baan maar kreeg nergens een kans. Een eigen onderneming starten leek toen een goed alternatief.” Nergis vult aan: “Dat vond ik best een stap en ik had wel een duwtje in de rug nodig. Nejla zou me eerst alleen ondersteunen. Maar nu doen we het samen.” Selami voegt toe: “En Roeland Cleuren, de kansmakelaar van Wonen Limburg heeft ons daar goed bij geholpen.” Nergis en Nejla hebben inmiddels succesvol een cursus sociale hygiëne afgerond en werken volgens de laatste hygiëne voorschriften. Ze investeren als een gezonde onderneming hun winst in nieuwe spullen zodat ze steeds meer en betere gerechten kunnen bereiden. Daarnaast helpt Selami de dames bij de administratie en het onderhouden van de website.

jpet20161014123814-0027Van mensen krijg je energie
Nergis en Nejla maken ook nog tijd voor vrijwilligerswerk in de wijk. Ze proberen op allerlei manieren iets bij te dragen aan het wij-gevoel op de Donderberg. Zo is Nejla secretaris bij het initiatief van haar vader: Ozan Celebi Sociaal, Cultureel en Educatief Vereniging. Daarnaast organiseert ze samen met Nergis het ‘theehuisje’ waar dames van allerlei nationaliteiten de Nederlandse taal kunnen oefenen. Ook gaven ze een workshop voor basisschool kinderen. “We hebben met de kinderen groenten- en fruitfiguurtjes gemaakt. Dat vonden ze heel leuk”, vertelt Nejla. “We wilden de kindjes kennis laten maken met vergeten groenten en fruit.” Hun hart smelt nog steeds als die kinderen “Hoi juffrouw Nergis, hoi juffrouw Nejla”, roepen op straat. “Zo lief!” Soms vragen mensen Nejla waar ze de energie vandaan haalt. Maar juist de omgang met mensen geeft haar energie. “Zelfs als je niks kunt geven, geef dan een glimlach. Dat staat ook in de Koran. En een glimlach kost niks”, lacht ze.

Intieme sfeer
Het is ook dat contact met mensen in combinatie met het koken, wat hun werk op de markt zo leuk maakt. “Een praatje maken, mensen iets nieuws laten proeven, blije gezichten; daar word je zelf ook blij van”, zegt Nejla. “Soms is het zo gezellig dat we het gesprek met klanten echt moeten afronden om plaats te maken voor de volgende klant. De marktkramers zijn samen net een familie. Het zijn heel aardige mensen en Jan Koolen, een van de initiatiefnemers van de weekmarkt, is iedere vrijdag aanwezig. Hij zorgt voor een leuke en positieve sfeer. Op de weekmarkt is de sfeer een stuk persoonlijker en intiemer vergeleken met de markt op het Munsterplein.” De dames hebben ook al een aantal vaste klanten waarvan ze de bestelling inmiddels uit hun hoofd kennen.

jpet20161014130945-0052

Ons geheim
Het mag duidelijk zijn dat Nergis en Nejla een goed team vormen samen. Wat hun geheim is? “Onze familie is ons geheim”, legt Nejla uit. “Voor ons is het vanzelfsprekend dat we voor elkaar klaar staan. Dat hebben we meegekregen in onze opvoeding en dat bepaald ook hoe je naar de rest van de wereld kijkt.” Het is dan ook hun grootste wens om samen met de familie een authentiek Turks cultuurhuisje op te zetten. Nejla ziet het al helemaal voor zich: “We bereiden traditionele Turkse gerechten zoals Çiğ köfte in een restaurantje. Ook voor mensen met allergieën. En een cultuurhoek waar mijn vader muziek kan maken, aangekleed met oude instrumenten, kussens op de vloer en lage tafeltjes. En iedereen is natuurlijk welkom. Hier in Limburg vind je nergens zo’n tent.”

Meer weten over Celebi-Sell? Neem eens een kijkje op de website.