“Vastberaden ga ik op zoek naar kansen.”

Als ze begin 2015 haar plannen voor een eigen schoenen- en kledingzaak deelt met haar omgeving verklaren de meeste mensen haar voor gek. “Hoe kun je op jouw leeftijd nog zoiets gaan beginnen”, was de reactie van veel mensen. Maar Marga Simons (65) is vastberaden. En jawel, in het najaar van 2015 opent ze haar winkel Shoeshop Marga & Fashion, in winkelcentrum Donderberg.

“Wat er staat is allemaal door mezelf opgezet”, zegt Marga trots. “Niet via de gemeente zoals veel mensen misschien denken. Het begon met een advertentie van de kansmakelaar van WonenLimburg waardoor ik getriggerd werd. Ik was namelijk altijd al nieuwsgierig naar het pand waar ik nu in zit. Als ik boodschappen ging doen in het winkelcentrum, dacht ik: als ik een eigen winkel begin is het in dit pand. Ik kwam erachter wie de eigenaar van het pand is en heb hem gewoon benaderd. Vervolgens was het snel beklonken.”

Succesverhaal van Shoeshop MArga & Fashion in de Roermondse wijk de Donderberg

Drukke tijden
Marga verkoopt schoenen voor mannen, vrouwen en sinds deze zomer ook voor kinderen. Daarnaast kun je bij haar terecht voor dameskleding, tassen en accessoires. Marga vertelt: “Vanaf het moment dat de winkel open is, is het erg druk geweest. In de wijk is verder ook niks vergelijkbaars. Hier komen vrouwen van allerlei leeftijden maar ook mannen. En echt niet alleen mensen van de Donderberg, ook uit de stad of zelfs van buiten Roermond. Zo heb ik klanten uit Linne, uit Montfort en laatst zelfs een koppel uit Duitsland. Zij vertelden me dat ze speciaal voor de Turkse supermarkt naar de Donderberg kwamen en vervolgens ook nieuwsgierig waren naar mijn winkel.”

 

“Ik verkoop ook schoenen en parfum uit Turkije.”

 

Succesverhaal van Shoeshop MArga & Fashion in de Roermondse wijk de Donderberg

Succesverhaal van Shoeshop MArga & Fashion in de Roermondse wijk de Donderberg

Kracht van diversiteit
Daarin ligt volgens Marga ook de kracht van deze wijk. “Op de Donderberg wonen zoveel mensen met een verschillende achtergrond dat je dat ook terugziet in het winkelaanbod. Zelf zie ik dit terug bij mijn klanten. Zo had ik voor de winterperiode een stagiaire aangenomen. Dat was een meisje met een Turkse achtergrond. Via haar ben ik in contact gekomen met vrouwen van Turkse afkomst die nu nog steeds vaste klant zijn. Hartstikke leuk. Nu verkoop ik bijvoorbeeld ook schoenen en parfum uit Turkije.”

Succesverhaal van Shoeshop MArga & Fashion in de Roermondse wijk de Donderberg

Nieuwe kansen
Hoewel Marga al jaren op de Donderberg woont, kwam ze voorheen niet zo snel met mensen van een andere afkomst in contact. Nu ze een winkel heeft gaat dat veel gemakkelijker. Ze heeft mensen met allerlei culturele achtergronden als klant en zo leert ze steeds weer iets bij. Kleding is tenslotte vaak cultureel bepaald. “Je raakt met klanten in gesprek over hun achtergrond en dan ben ik meestal wel nieuwsgierig naar hoe zij leven. Soms moet ik een beetje creatief zijn, omdat vaak de wat oudere vrouwen geen Nederlands spreken. Maar een van de beveiligers in het winkelcentrum spreekt Turks en hij is zo aardig af en toe als tolk te fungeren.” Marga is ervan overtuigd dat wanneer je openstaat voor de ander, er juist interessante dingen uit voortkomen. “Zo heb ik nu het idee in de toekomst te gaan samenwerken met klanten van Turkse afkomst. Zij trouwen alleen in de winter en daar hoort niet alleen voor het bruidspaar speciale kleding bij, maar ook voor de gasten. Ik ben nu aan het uitzoeken of ik hier misschien iets in kan betekenen met mijn schoenen- en kledingzaak.”

Meer weten over Shoeshop Marga en Fashion? Neem eens een kijkje op de website.