Gotcha spil in jeugd- en jongerenwerk

Gotcha is het jeugd- en jongerencentrum voor en van de Donderberg. Het is ook de uitvalsbasis voor de jongerenwerkers van Wel.kom.  Aukje, Jerrel, Hassan en Chajmaa zijn de vier enthousiaste medewerkers. Elk met zijn of haar eigen aandachtsgebied.

Ja, de situatie was de afgelopen periode allerminst gunstig voor het jeugd- en jongerenwerk. Het begon dit jaar allemaal met de brandstichting bij Gotcha. En de coronaperiode die daarop volgde. Ze zijn dan ook blij dat het jongerencentrum sinds enkele maanden weer beperkt open is. “Natuurlijk houden we ons daarbij strikt aan de coronamaatregelen. Gelukkig mogen we voor de jeugd weer een aantal activiteiten wel laten doorgaan”, vertelt Aukje enigszins opgelucht.

Aukje van Weert is het eerste aanspreekpunt voor meiden en heeft als aandachtsgebied de locatie gebonden activiteiten. Verder is ze Cruyff Courtcoach waarbij ze veel samenwerkt met de buurtsportcoach en de Cruyff Foundation.

“Als jongerenwerkers zoeken we de plekken op in de wijk waar de jongeren zijn. We begeleiden en coachen jongeren, als een soort van leefwereldspecialist. Ook kunnen we hen doorverwijzen naar instanties of organisaties. We spreken niet alleen de jongeren zelf, maar ook bijvoorbeeld ouders of buurtbewoners. Ook hebben we waar nodig contact met netwerkpartners en andere organisaties. Ik richt me voornamelijk op de talentontwikkeling en participatie van de jongens”, vertelt Hassan Baynani.

Omdat de jongeren veel online zijn te vinden, is het jongerenwerk daar ook. Op alle sociale mediaplatforms, van Facebook, Snapchat tot Tiktok zijn de medewerkers actief. Ook offline zoeken ze alle plekken op; van school, thuis tot op straat. Eén van de belangrijkste dingen is het opbouwen van een vertrouwensband met jongeren. Wanneer je iemand goed kent, kun je hem pas echt goed begeleiden.

Chajmaa Bellakhal is op dit moment met zwangerschapsverlof. Zij is de coach voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar, die tussen de systemen van hulpverlening dreigen te vallen. Jerrel Slager heeft in Gotcha zijn eigen sportschool. Daarnaast is hij de jongerenwerker die zich richt op de oudere jeugd en begeleidt hij vrijwilligers die zelf kinderactiviteiten organiseren. Daarbij leggen zij samen met name op straat de contacten.

Gotcha is het jongerencentrum, maar stelt daarnaast ook zijn deuren open voor buurtinitiatieven. Op deze manier is het een centrum van en voor de buurt.

Om de jongeren te bereiken worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. “Het organiseren van activiteiten is niet ons einddoel. Het is een middel om jongeren te bereiken. We organiseren veel van onze activiteiten samen met de jongeren. Als je hen iets laat organiseren dan leren ze daar heel veel van. We zien waar jongeren goed en minder in zijn. Daardoor kunnen we jongeren beter begeleiden. Op deze manier zijn er meerdere lagen in activiteiten”, aldus de jongerenwerkers.