“Het belangrijkste is doen wat je leuk vindt”

Jeancy van Santen (17) komt 8 jaar geleden vanuit Congo, via Frankrijk in de Donderberg wonen. Nadat hij de basisschool afrondt, wordt hij gevraagd als vrijwilliger bij Jongeren Actief. Hier kunnen jongeren uit de Donderberg met sport aan de slag; door zelf te sporten op het Cruyff Court of door les te geven als vrijwilliger. Jeancy woont graag in de Donderberg, wekelijks geeft hij hier een uur sportles aan kinderen. “Door de cultuurverschillen leer je van elkaar. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen houdt van sport.”

Van droom tot doel
Jeancy zat vanaf groep 6 tot en met 8 op de Basisschool Ankertje Kompas, wat nu Basisschool De Kasteeltuin is.  Als Jeancy nog op de basisschool zit, weet hij niet goed wat hij wil worden. De energieke jongen sport al jarenlang bijna dagelijks. Het liefst doet hij aan voetbal. “Ik wil altijd fit blijven, heb veel energie en dat kan ik in het sporten kwijt.” Hij droomt ervan om profvoetballer te worden. Maar sinds hij een aantal jaar geleden is gevraagd om als vrijwilliger andere kinderen te trainen heeft hij een nieuw doel: hij wil sportleraar worden. “Als ik les heb gegeven en de kinderen heb kunnen helpen, ga ik met een goed gevoel naar huis.” Hij doet verschillende sporten met de kinderen uit de wijk, hij kijkt of ze zich aan de spelregels houden en motiveert ze.

Vertrouwen
In eerste instantie vindt Jeancy het best lastig zijn rol als vrijwillige ‘’sportleraar’’ uit te oefenen. Hij komt immers zelf net van de basisschool en vindt het moeilijk de kinderen aan te spreken die hij zo goed kent. “Ik was verlegen en had niet genoeg zelfvertrouwen.” Door te kijken hoe zijn coaches Tim en Ka Wah met situaties omgaan, heeft hij veel geleerd. “Als je veel kijkt en ziet dat iets werkt dan durf je het na een tijdje ook te doen.” Inmiddels weet hij wel raad met drukke kinderen die niet luisteren. Het werk heeft hem niet alleen zelfvertrouwen gegeven, hij heeft ook het vertrouwen van de kinderen gewonnen. “In de les zijn sommige kinderen heel druk, soms komt dit doordat ze thuis problemen hebben. Dan willen ze met mij praten en luister ik naar hun verhaal, daarna zijn ze rustiger,” vertelt Jeancy.

Nu vindt Jeancy het leuk om aan nieuwe vrijwilligers te laten zien hoe je met de kinderen moet omgaan. “Je moet de kinderen een beetje vrijheid geven, ik laat ze de sport doen die ze zelf uitkiezen. Maar je moet ook duidelijk zijn en ze durven toe te spreken. Als ze niet luisteren mag je best zeggen dat ze een volgende keer niet mogen meedoen. Dan nemen ze je serieus.”

Leren van elkaar
In de groep van Jeancy zitten kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud, uit verschillende landen zoals: Marokko, Turkije, Somalië,  Eritrea en Irak. “De mensen in de Donderberg hebben allemaal een eigen verhaal en een andere cultuur. We hebben respect voor elkaar en je leert veel van de verschillende verhalen.” Als Jeancy over acht jaar van beroep sportleraar is, wil hij aan verschillende mensen sportles geven, ook in andere wijken. “Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, daarom wil ik in de toekomst op andere plekken lesgeven.”

De volgende stap
Het Jongeren Actief programma heeft Jeancy veel gebracht. Hij is steeds serieuzer geworden in zijn rol als sportleraar. “Ik heb geleerd les te geven en dingen te organiseren.” Naast het wekelijkse sport-uur zijn er een paar keer per jaar verschillende sportactiviteiten waarbij Jeancy helpt in de organisatie en toezicht houdt. “Soms wordt er badminton gespeeld of gaan we voetballen. Toen ik zelf op de basisschool zat heb ik verschillende sporten leren kennen waardoor ik veel spelregels ken.” Inmiddels denkt hij dat hij van zijn coaches Tim, Jerrel en Ka-Wah alles heeft geleerd dat nodig is. Hij is toe aan de volgende stap. Hij zit nu in zijn vierde leerjaar op de middelbare school Mavo Roermond en wil naar het CIOS sportopleiding om de vooropleiding te kunnen doen tot sportleraar. “Ik ben er trots op dat ik dit al drie jaar doe, maar om leraar te worden moet ik verder leren.” Zijn advies aan anderen die willen groeien; “Als je iets leuk vindt, moet je het gewoon doen en niet bang zijn.”

 

Sportservice Roermond zoekt helpende handjes
Sportservice Roermond is op zoek naar helpende handjes! Ben jij 16+, sportief en vind je het leuk om in vakanties een centje bij te verdienen? Stuur dan een motivatie e-mail naar vrijwilligerssportenbewegen@roermond.nl.