Sociaal-maatschappelijk

De Donderbergers zorgen goed voor elkaar. Dat mag best gezegd worden. Bewoners starten nieuwe initiatieven, bedenken creatieve manieren om elkaar te helpen en beleven er nog plezier aan ook. Je kunt hier niet alleen hulp krijgen maar je kunt het ook geven.

Naailes in het Moedercentrum in de Roermondse wijk Donderberg. Voor serie over de Donderberg

 


Initiatieven en organisaties

Zorgteam Donderberg

Bij het Zorgteam kunt u op dinsdag tussen 14.30 en 16.30 uur terecht met vragen over uw gezondheid, wonen, werk, dagbesteding, vrijwilligerswerk, voorzieningen en overige dagelijkse dingen. In het Zorgteam werken generalisten van de gemeente en professionals van het Algemeen Maatschappelijk werk, welzijnsinstelling Welkom, Mee en De Zorggroep samen. Zij denken met u mee en gaan samen met u op zoek naar de oplossing voor uw vraag of probleem.

 • Zorgteam Donderberg
  Inloopspreekuur op dinsdag van 14.30 tot 16.30u
  Medisch Centrum Bredeweg, derde verdieping
  Bredeweg 239
  e: infozorgteam@roermond.nl
  t: 0475 359 121 / 0475 359 999

Vijf

Met een uiteenlopend aanbod van welzijnsdiensten wil Vijf ervoor zorgen dat iedereen prettig samenleeft in onze buurten en straten. De betrokken medewerkers ondersteunen mensen om ze volwaardig te laten meedraaien in onze samenleving. Samen met vrijwilligers en maatschappelijke partners organiseren ze diverse projecten en activiteiten om de leefbaarheid en participatie in wijk de bevorderen. Kortom: met de diensten en activiteiten van Vijf is persoonlijke ondersteuning altijd binnen handbereik.


Heilige Tomaskerk

Verscholen achter de Donderie ligt een eigentijds kerkgebouw. Dat is de Heilige Tomaskerk. Een intieme Rooms Katholieke kerk op een uniek plekje in de wijk. Iedereen is hier welkom.

 • Heilige Tomaskerk
  Donderbergweg 45
  6043 JA Roermond

WegWijZer

Mensen met vragen over wonen, welzijn, zorg en/of financiën in Roermond die niet door de omgeving geholpen kunnen worden, kunnen terecht bij de WegWijZer. Denk bijvoorbeeld aan vragen over wet- en regelgeving, opvoeding, mantelzorg en vrijwilligerswerk. De medewerkers van de WegWijZer helpen je het antwoord op jouw vraag te vinden.

 • WegWijZer Donderberg
  Donderbergweg 47
  6043 JA Roermond
  t: 0475 34 51 35

Wijkraad 

Ook kent de Donderberg een actieve Wijkraad. De leden van de wijkraad denken en beslissen mee over alles wat de wijk aangaat. De Componistenbuurt, de Vliegeniersbuurt, de Kastelenbuurt en de Sterrenberg zijn allemaal vertegenwoordigd in de wijkraad. Het is de bedoeling dat de winkeliers en ondernemers ook een vertegenwoordiger afvaardigen. De wijkraad organiseert verder allerlei leuke activiteiten, zoals een kerstviering, sinterklaasviering en paaseieren zoeken.


Wijkteam

Het Wijkteam Donderberg en Hoogvonderen is een samenwerkingsverband van de gemeente Roermond, Wonen Zuid, Wonen Limburg, Stichting Wel.Kom, Westrom, Centrum voor Jeugd en Gezin, Zorgteam en politie. In het Wijkteam zitten mensen die de wijk kennen dankzij hun werk. Samen met u gaan ze aan de slag om onze wijk mooier, netter en veiliger te maken. Kijk hier voor meer informatie over het wijkteam


Maximina

Maximina is sinds 2002 dé ontmoetingsplaats voor Roermondse vrouwen. Vrouwen met allerlei achtergronden kletsen gezellig met elkaar, nemen deel aan ontspannende en leerzame activiteiten én er wordt gewerkt aan persoonlijke groei. Vrouwen leren van elkaar, geven elkaar steun en krijgen van elkaar steun. Maximina is de brug tussen thuis zitten en actief meedoen aan de samenleving. Om dit te bereiken worden er diverse activiteiten aangeboden, taallessen, creatieve activiteiten en er is wereldkoor. Bij alle activiteiten is er aandacht voor de individuele deelnemers.

Op dinsdag en donderdag wordt kleding voor een mooie prijs aangeboden en op de 2e en 4e donderdag van de maand kan iedereen een maaltijd gebruiken, die door een team van vrouwen in de onlangs verbouwde Donderse Wereldkeuken wordt bereid. Maximina is elke werkdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur; op woensdag tot 12.30 uur. (behalve in de schoolvakanties)


Moestuin

De Donderse moestuin is een ontmoetingsplek in de buitenlucht in het hart van de wijk en voor iedereen vrij toegankelijk. Wijkbewoners kunnen hier voor een beperkt bedrag per jaar een plek huren om hun groente te verbouwen. Ook duurzaamheid en educatie zijn belangrijke thema’s. Het regenwater wordt opgevangen om de planten te begieten, er is een composthoop, een kruidenspiraal en oude materialen zijn hergebruikt. En natuurlijk is het tuinieren zo biologisch mogelijk.

De Donderse Moestuin werd mogelijk gemaakt door onder andere een financiële bijdrage vanuit de WOP Partners, Oranje Fonds en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.

 • Donderse Moestuin (naast Maximina)
  Donderbergweg
  6043 JA Roermond

Dondersgoed Spul

Dondersgoed Spul is een initiatief van wijkbewoners voor een combinatie van repaircafé – ruilwinkel – spelotheek. De werkgroep doet mee aan Kern met Pit 2017.