“Het is niet goed om thuis te blijven zitten”

In de zomer is ze het allerliefste lekker buiten bezig. Werken in de moestuin die ze zelf achter haar huis heeft aangelegd. Want tuinieren dat zit haar in het bloed. Toen Kaddy Nyassi nog in Gambia woonde, werkte ze daar bij het ministerie van landbouw. Ze adviseerde boeren op het gebied van innovaties in de landbouw.
Nu alweer bijna drie jaar geleden verhuisde Kaddy naar Nederland, samen met haar drie kinderen. Haar kinderen hebben een Nederlands paspoort dankzij haar man. Hij werkte dertig jaar in Nederland. Toen haar man acht jaar geleden stierf, stond ze er alleen voor. Als alleenstaande vrouw met drie kinderen is het leven in Gambia zwaar. Ze besloot om naar Nederland te emigreren, want die mogelijkheid was er. Haar kinderen hebben hier meer en betere opleidingsmogelijkheden. Een betere toekomst voor haar en haar gezin dus. Haar oudste zoon van 18 jaar leert installatietechniek bij Gilde Opleidingen. Haar middelste van 15 jaar en haar jongste van 13 jaar zitten beiden op het Citaverde. Ze hebben het daar goed naar hun zin.

Reizen voor haar werk

Zelf houdt Kaddy ook niet van stilzitten. In Gambia was ze altijd enorm druk bezig. Ruim 15 jaar lang adviseerde ze als medewerker agrocultuur zo’n 300 boeren bij het telen van producten in kassen. Want in kassen ben je niet afhankelijk van het seizoen. Je hebt de omstandigheden meer in eigen hand. “Het is belangrijk om te eten wat je zelf biologisch teelt. Dat is beter dan het invoeren van gewassen”, zo vertelt Kaddy enthousiast. “Ik gaf voorlichting over biologische ongedierte bescherming van gewassen en over ziektebestrijding van gewassen. En ook over het kweken van diverse vissoorten zoals Tilapia.” Om de boeren te adviseren had ze veel contacten in China. En in Venezuela deed ze gedurende vier maanden een opleiding om kennis te krijgen op het gebied van visteelt. Ze reisde vanwege haar werk een groot deel van Gambia door, met name langs de westkust. Naast het adviseren van de boeren, maakte ze productieplanningen en schreef ze rapporten.

Bijna alle certificaten

Ze kwam in Roermond op de Donderberg terecht. Kaddy heeft geprobeerd te werken in de Agrobranche. Ze merkte toen dat de taal nog een barrière vormde: “Nederlands is best een lastige taal. Ik schakel zelf snel over naar het Engels, omdat ik dat goed spreek. Maar om in Nederland te werken is beheersing van de taal heel belangrijk.” Ze ging aan de slag met haar inburgering. Daarvoor volgde ze een opleiding bij Gilde. Inmiddels heeft ze alle benodigde certificaten behaald. Van het laatste examen kreeg ze onlangs de uitslag. Ze is dolblij dat ze geslaagd is. Nu wil ze graag naturaliseren. Haar eigenschap als doorzetster komt haar daarbij goed van pas.

Verplicht aan jezelf

Ondertussen heeft ze wel vrijwilligerswerk gevonden bij Het Goed. Daar werkt ze drie dagen per week en sorteert ze kleding. Doordat ze nu veel tussen en met mensen werkt, leert ze het Nederlands nu best snel. In het seizoen is ze ook regelmatig in de Donderse Moestuin te vinden. Dat vindt ze leuk en gezellig. Zodra het kan wil ze graag aan het werk in een betaalde baan. “Het is niet goed om thuis te blijven zitten. Als het kan dan ben je ook aan jezelf verplicht om te gaan werken”, zo is de heilige overtuiging van een spontane Kaddy.