Van zaaien naar oogsten in de Donderse Moestuin

foto-donderse-moestuin-youp-kilkens
Youp Kilkens met Ria Scholtens in de rijk bloeiende Donderse Moestuin.

“Wat is mooier dan je eigen producten kweken? Je bent lekker buiten bezig en kunt je gezonde oogst thuis opeten!” Gek genoeg heeft voorzitter Youp Kilkens zelf geen kweekbak. Dat maakt hem niet minder dol op de Donderse Moestuin: “Als kok en docent bij Niekée weet ik als geen ander wat voor lekkers je van onbespoten producten, vers uit de aarde, kan maken.”

Natuurgerijpt
“De Donderse Moestuin is meer dan hij ooit is geweest. De afgelopen periode bouwden we een aantal kweekbakken voor nieuwe tuinders uit de wijk. Ook werden er nieuwe zaadjes gepland en stekjes gedeeld. Door het mooie voorjaarsweer konden we al vroeg beginnen met oogsten. De eerste opbrengst van dit jaar waren aardbeien. Rechtstreeks uit de moestuin, veel lekkerder dan uit de winkel!”

Vers geplukt
“Na de aardbeien kwamen courgettes, komkommers en bonen. Noem het op en we hebben het. In principe kweekt ieder zijn eigen producten in zijn eigen kweekbak. Zo hebben een tiental buurtbewoners een eigen bak en zijn er bakken van Maximina en van Stichting Multi Koken en Bewegen. Zojuist kwam Peri Tanburoglu, een van onze tuinders, nog langs om courgettes te halen voor het avondeten. Geweldig toch?”

  • Ook een kweekbak huren? Bel bestuurslid Ria Scholtens: 06-40 18 67 08.

Onbespoten
“We vinden het belangrijk dat onze producten puur zijn. Bestrijdingsmiddelen kennen we niet. Een aantal van onze vrijwilligers, zoals Arnold Fuchs en Fiel Schelfhout, heeft hier veel kennis over. Door die te delen, krijgen we allemaal gezond eten op ons bord.”

Afval bestaat niet
“De kunst is om afval opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld voor compost. Maar ook om creatief te zijn met spul dat je in eerste instantie als afval bestempelt, zoals de bloem van de courgette. Vul deze eens, bijvoorbeeld met een mengsel van ricotta, fijngehakte ansjovis, pecorino, citroensap, peper en zout. Wentel ‘m daarna in bloem om het geheel vervolgens te frituren. Je staat versteld van wat er op je bord ligt!”

Leren
“Nu de moestuin staat, gaat onze blik steeds meer naar de buitenwereld. We dromen van een educatief programma voor kinderen uit de buurt. Zodat we ze kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan. En daarnaast ook van thema-avonden voor buurtbewoners, bijvoorbeeld over honingbijen. De ideeën en contacten zijn er al. Op naar de uitvoering!”

Meer informatie? Volg de Donderse Moestuin op Facebook.