Alie gaat stemmen op D-Day

6 juni was een heel speciale dag voor Alie. Ze ging naar het stembureau voor de verkiezing van het Europees Parlement. En precies 80 jaar geleden was het D-Day. Die dag begon de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Alie is bijna 90 jaar en heeft de oorlog van dichtbij meegemaakt. Ze herinnert zich de razzia’s, waarbij één daarvan haar vader werd opgepakt. Hij moest gaan werken voor de Duitsers. Als 10-jarig meisje zag ze alles gebeuren. Dat ze nu op deze dag vrij kan stemmen, maakt het extra bijzonder voor haar.

Ook de wederopbouw na de oorlog was indrukwekkend voor Alie. “Je moest toen echt jezelf kunnen redden. Wat ik toen heb geleerd, helpt me nog steeds,” zegt Alie. “Ik gebruik een scootmobiel, maar in een winkel paste die niet. Dus nam ik een winkelkarretje als rollator. Dat mocht niet van de medewerkers, maar ik heb toen duidelijk mijn mening gegeven. Een vriendelijke meneer van de beveiliging heeft me daarna vaker geholpen. Hij is nu weg en dat vind ik jammer.”

Alie praat graag. Ze is trots dat ze nog bijna alles zelf doet. Ze krijgt één keer per week hulp in het huishouden en een Hongaarse buurvrouw doet af en toe boodschappen voor haar. Voor de rest doet ze alles zelf.  “Ik mis sommige dingen van vroeger wel. Toen keken mensen meer naar elkaar om. Nu mis ik vaak het respect van mensen. Daarin is de maatschappij erg veranderd. En dat vind ik jammer.”

Er is veel veranderd voor Alie. In 2013 verloor ze haar man. “Hij had vroeger een dansorkest. Ik danste en soms speelde ik een instrument. We traden samen op bij bijzondere gelegenheden, zoals Kerstvieringen in onze flat.” Alie glimlacht en haar ogen stralen als ze eraan terugdenkt. Mooie herinneringen blijven waardevol.