“Je moet naar de toekomst kijken”

Karim Akrom (24) is sinds 2015 klaar met zijn mbo-opleiding als sociaal-cultureel werker. Tijdens zijn stage, merkt hij dat hij goed is in zijn vak en dat mensen graag hun verhaal doen bij hem. Hij wil eigenlijk verder studeren, maar weet dat de arbeidskansen in zijn vakgebied heel klein zijn. Via zijn contacten op de Donderberg, is hij nu aan de slag als taxichauffeur. “Ook in de taxi vertellen mensen graag hun verhaal. En ik leer elke dag van deze gesprekken.”

karim-akrom_004

Jongerencentrum
Karim rondt iets meer dan een jaar geleden zijn opleiding af met een tweejarige stage op de Donderberg. “Het doel was om de wijk te verbeteren. Het gaat al heel erg goed op de Donderberg. Mensen gaan echt met elkaar om. Veel meer dan in andere wijken van Roermond. Als iemand hulp nodig heeft, wordt hij altijd opgevangen door een netwerk aan buren, vrienden en familie. Er zijn ook jongens die het soms om wat voor redenen dan ook, best lastig hebben.” Tijdens zijn stage bij het jongerencentrum van DB4All heeft Karim veel contact met de jongens die er komen. DB4All is opgericht door Chaib Ramdani. Hij heeft in de afgelopen jaren al een groot aantal jongeren begeleid en aan een opleidingstraject of een baan geholpen. “De meeste jongens kwamen bij DB4All voor Chaib. Hij is heel erg vertrouwd op de Donderberg en de jongens konden bij hem terecht met moeilijkheden”, vertelt Karim. Maar als zijn stage vordert, bouwt Karim steeds meer zelf een band op met de jongens. “We voetbalden iedere zondag met hen bij de club Tigers Roermond en we deden veel mee aan toernooien. Na een tijdje kwamen jongens ook naar mij toe met hun verhaal. Dat is best eervol. Die jongens praten niet zo snel.”

Wel of niet praten
Met zijn achtergrond als sociaal-cultureel werker weet Karim dat praten over problemen het begin is van een mogelijke oplossing. “Veel jongeren die problemen hebben, willen daar niet over praten. Terwijl dat je nu juist helpt. Veel jongens blijven doen alsof alles goed gaat. Vaak durven ze er niet over te praten met hun vrienden of ouders. Maar dat opkroppen, dat maakt het alleen maar erger. Dan ga je je in lastige bochten wringen. Als je niet over je problemen praat, of dat nu met je ouders is of met iemand anders, lossen je moeilijkheden sowieso niet op”, zegt Karim.

 

“Als je goed je best doet en laat zien wat je wilt, is er heel veel mogelijk.”


Verder studeren

Ook Karim zelf worstelt met een vraagstuk: moet hij wel of niet verder gaan studeren? “Ik wist niet goed wat ik wilde. Toen ik klaar was met mijn mbo-opleiding wilde ik graag nog een hbo-opleiding doen”, vertelt Karim. “Ik wilde wel eerst weten wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Ik wil niet vier jaar een opleiding doen om vervolgens nog niets te kunnen. En ik vind het belangrijk om een goed, stabiel inkomen te hebben. Omdat sociaal-cultureel werk ook op hbo-niveau zo weinig mogelijkheden biedt, gaf ik mezelf een jaar bedenktijd. Ik wilde nadenken over een studie die mij een garantie op een baan zou bieden.” In eerste instantie zit hij zonder werk thuis. Een tijdje werkt Karim in het Outlet Center in een kledingwinkel, maar daar wordt hij niet blij van. Door gesprekken met Chaib, komt Karim erachter dat er ook andere mogelijkheden zijn. “Chaib maakte me duidelijk dat het vak van taxichauffeur goed bij me past en vertelde dat ik hiervoor een cursus kon volgen. Ik heb ik er niet lang over na hoeven denken.”

karim-akrom_001
Iedereen een kans

Karim gaat via DB4All aan de slag bij Taxi Motax, waarvan de eigenaar Mohammed ook al een bekende is van Karim. “Hij heeft zo hard gewerkt met zijn eigen onderneming om ervan te maken wat het nu is. En dan biedt hij ook nog jongeren een kans die ze normaal niet zouden krijgen. Het maakt hem niet uit wat je achtergrond is of waar je vandaan komt”, zegt Karim. “Als je goed je best doet en laat zien wat je wilt, is er heel veel mogelijk. Dat hij dat allemaal doet, vind ik echt bewonderingswaardig. Bij hem krijgt iedereen een kans.” Samen met Karim zijn er nog zeven jongens die via Chaib bij Motax zijn beland. Iedere jongen heeft zijn eigen verhaal, maar Karim benadrukt dat het daar niet om gaat. “Je moet naar de toekomst kijken.”

karim-akrom_002Cruisen met vrienden
Het tussenjaar dat Karim besloot te nemen, is inmiddels twee jaar geworden. “Om eerlijk te zijn is school een beetje op een lager pitje komen te staan”, lacht Karim. “Ik ben er nog niet achter welke studie me meer kansen geeft in het werkgebied. De baan die ik nu heb is bovendien echt heel goed. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik rijd rond in mooie auto’s en heb veel sociaal contact met allerlei verschillende mensen. Zo leer ik een heleboel nieuwe dingen. Met vaste klanten is het net alsof je met een kennis of een vriend een stukje aan het rijden bent. Als groepen uit een ander deel van het land hier zijn en we gaan met het busje, doe ik de muziek aan en is het net of we op een uitje zijn. Misschien dat ik ooit wel een eigen taxibedrijf begin. De kansen liggen niet voor het oprapen, maar ze zijn er wel. Je kunt het altijd proberen!”