Shiba-thee uit de Marokkaanse keuken

Deel 1: Shiba-thee

Al eeuwenlang wordt over de hele wereld koffie en thee gedronken. Het is deel van de volkscultuur en traditie. Hoe de thee en koffie wordt bereid, geserveerd en gedronken zegt veel over de cultuur uit bepaalde streek of gebied. Ook worden vaak geneeskrachtige werking aan de soorten toegeschreven. De Donderberg is een wijk waar ruim 80 nationaliteiten leven. We gaan op zoek naar de verschillende theesoorten. Uit welke regio komen ze, welke ingrediënten heb je nodig en hoe bereid je ze? En de natuurlijk antwoord op de vraag wanneer drink je deze soort?

“Waar je ook komt, meestal word je thee aangeboden. Dat is de gastvrijheid die we delen”

 

In de eerste aflevering maken we kennis met Mounia. Zij vertelt over de Marokkaanse Shiba thee, die vooral in de winterperiode wordt gedronken. “De Shiba-thee is de tegenpool van de muntthee, die voornamelijk in de zomerperiode wordt gedronken. De muntthee is veel lichter van kleur en smaak”, zo legt Mounia uit.

De thee behoort echt tot de Marokkaanse cultuur. Mounia vertelt: “Waar je ook komt, meestal word je thee aangeboden. Dat is de gastvrijheid die we delen. Het weigeren ervan kan als een belediging van die gastvrijheid worden ervaren.”

 

Naam :

Shiba thee (Absint-alsemkruid andere benamingen zijn Artemisia-absinthium L. en wormwood)

Wordt gedronken in:

Alle regio’s in Marokko

Gelegenheid:

De thee wordt de hele dag door gedronken, zowel tussendoor als tijdens maaltijden. Ook bij zakelijke onderhandelingen wordt thee gedronken om deze tot een goed einde te brengen.

Gezonde werking:

De thee werkt weerstand verhogend voor het hele lijf. Is goed bij vermoeidheid en werkt stressverlagend. Kortom goed bij een winterdip. Drink bij griep shibathee want heeft koortsverlagend effect en weerstandverhogend. Shibathee is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Benodigdheden:

Shiba (absint-alsemkruid), groene thee (Marokkaanse of Chinese muntthee), (Marokkaanse) suiker* (of honing), water, Marokkaanse theepot (metaal), sierlijke glazen en waterkoker.

Bereiding:

Het bereiden van Marokkaanse thee neemt wat tijd in beslag. Belangrijk is het om de ingrediënten in de juiste verhouding toe te voegen. In Marokko wordt er veel suiker toegevoegd aan de thee. Dit gebeurt omdat het water nogal naar chloor smaakt. Om deze smaak te neutraliseren wordt suiker toegevoegd. In Nederland hebben we water zonder chloorsmaak. Toch wordt ook hier iets suiker toegevoegd voor een zoetere smaak.

Doe de Shiba en de thee in de theepot. Hoe meer Shiba, hoe sterker de thee wordt. Voeg naar smaak de suikerklonten toe. Kook het water en giet deze op de ingrediënten in de theepot. Laat de thee nu gedurende paar minuten trekken, zodat de thee op smaak komt.

Na de bereiding wordt de thee hoog opgegoten in het glas. Dit is een uiting van respect naar de gast. Hoe hoger opgegoten, des te groter het respect.

 

 

 

 

* Marokkaanse suikerklontjes zijn groot verpakte suikerklonten. Je kunt in plaats hiervan ook gewone suiker(klontjes) gebruiken.

 

Dit artikel is gebaseerd op input en ervaringen van mensen. Een wetenschappelijke claim of grondslag ontbreekt. Er kunnen dan ook geen rechten aan deze publicatie worden ontleend.