Samen met buurtbewoners de leefbaarheid en veiligheid verbeteren

Rosanna Thijssen en Jean Goessen zijn de wijkboa’s die actief zijn op de Donderberg en Hoogvonderen. Ze maken deel uit van het wijkteam Donderberg en zijn vanuit Stadstoezicht het eerste aanspreekpunt voor inwoners van onze wijk. Zij houden toezicht op straat zodat mensen zich veilig voelen en het fijn is om op de Donderberg te wonen.

Beide boa’s zijn het gezicht van Stadstoezicht in de wijk. Zo zijn ze bij bewonersoverleggen aanwezig en maken ze bijna dagelijks een rondgang door de wijk. Ook zijn ze samen met de collega’s van politie iedere maandagmiddag te vinden in de Donderie voor het inloopspreekuur.

Handhaven
Jean vertelt: “We worden regelmatig aangesproken door buurtbewoners. Dat kan over van alles gaan, van afvaldumpingen, fout geparkeerde auto’s, burenoverlast en nog veel meer. Een aantal punten die in de plaatselijke verordening, de zogenoemde APV staan, hebben we een bevoegdheid om op te handhaven. Zelfs als het gaat om economische delicten, zoals bedrijfsafval, kunnen wij optreden”

Op de scooter
Rosanna vult haar collega aan: “We maken meestal met z’n tweeën een ronde door de wijk. We gaan dan meestal te voet op de scooter. Op de scooter kunnen we een groter deel van de wijk bezoeken en zijn we sneller ter plaatse. We zien tijdens ons rondje veel, maar buurtbewoners zijn de oren en ogen van de wijk. Ze zijn immers meer in de wijk dan dat wij dat zijn. Als mensen iets melden dan kunnen we daar op inspelen. Daarom is het melden ook zo belangrijk.”

Leren van fouten
Beide Boa’s zijn voorstander van een goed gesprek. “Het heeft niet zoveel nut om direct een boete uit te schrijven voor een overtreding. Vaak werkt een goed gesprek beter. We hebben er meer aan dat iemand zijn of haar fout inziet en ervan leert, dan het uitschrijven van een boete en iemand niet weet wat hij fout heeft gedaan. En ja, soms is het uitschrijven van een bekeuring noodzakelijk”, zo is de ervaring van Jean. Beide boa’s hebben wel nog een tip. “We kunnen de leefbaarheid en veiligheid alleen samen met buurtbewoners verbeteren. Dat betekent dat mensen ook elkaar moeten durven aanspreken op gedrag. Als dat niet lukt of gaat, dan kunnen wij ingeschakeld worden. Als we
rekening met elkaar houden, is het prettig en leuk wonen.

Zwaaien
Als wijkboa voor de Donderberg en Hoogvonderen draait Jean al wat jaartjes mee. Hij is dan ook een bekend gezicht in de wijk. Veel mensen zwaaien en lachen vriendelijk als ze hem op straat tegenkomen. Naast beide wijkboa’s zijn ook regelmatig de twee jeugdboa’s op de Donderberg en Hoogvonderen te vinden. Lees meer over het werk van de Jeugdboa’s.

Inloopspreekuur
Heeft u een vraag voor Stadstoezicht? Of wilt u een melding doen? Dat kan tijdens het inloopspreekuur in de Donderie, iedere maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. Kan het niet wachten of komt het tijdstip u niet uit? Dan kunt u ook een melding doen bij Stadstoezicht. telefoonnummer: (0475) 35 91 01. Of per mail op stadstoezicht@roermond.nl
Kijk voor de openingstijden van de afdeling Stadstoezicht op www.roermond.nl/stadstoezicht.