Achttien Donderbergse vrouwen volgen met succes een reanimatiecursus

In oktober hebben 18 vrouwen uit de Donderberg een basis reanimatiecursus gevolgd die verzorgd werd door VeTraNed. Woensdag 30 oktober ontvingen de dames een certificaat uit handen van wethouder Ferdinand Pleyte.

 

Een hartstilstand kan iedereen overal overkomen. Jaarlijks zijn er in heel Nederland circa 300 reanimaties. Vaak worden mensen in of rond huis getroffen door een hartstilstand. Dan is het goed om mensen in de omgeving te hebben, die weten hoe ze moeten handelen.

Leven redden
De cursus werd gegeven bij Maximina. Tijdens de cursus hebben de vrouwen de basis van reanimeren geleerd. Zo leerden ze hoe ze een bewusteloos slachtoffer kunnen benaderen en hoe ze een slachtoffer kunnen beademen. Ook leerden ze hoe ze een automatische externe defibrillator (AED) kunnen gebruiken. Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon. De AED dient een elektrische schok toe met als doel een gestoord hartritme te stoppen. Zo hebben ze geleerd hoe ze iemands leven kunnen redden.

Subsidie van Kleur-je-Wijk
Wijkbewoonster Tulay Arslan is een van de initiatiefneemsters van deze cursus: “Het idee voor de cursus is twee jaar geleden ontstaan tijdens de gezondheidsvoorlichtingen voor migranten vrouwen vanuit de Roermondse huisartsen. We hebben toen bij Kleur-je-Wijk een subsidieaanvraag ingediend. We konden een eenmalige subsidie krijgen om deze cursus te organiseren.“

Doorzetten of afwisselen
Ook de deelneemsters zijn enthousiast over de cursus. “Reanimeren moet je twee minuten lang kunnen volhouden. Dat is heel erg zwaar”, zo vertelt één van deelneemsters:” Daarna moet je doorzetten óf moet iemand je afwisselen.“ Verschillende vrouwen lijkt het goed om zich aan te melden als burgervrijwilligers. Deze pool van vrijwilligers wordt opgeroepen op het moment dat er een reanimatie in de woonomgeving uitgevoerd moet worden. “Daarvoor is het wel van belang dat je de cursus jaarlijks herhaalt en eigenlijk is het goed om je pas na 2 herhaalcursussen aan te melden als burgervrijwilliger. Dan weet je voldoende hoe je in verschillende omstandigheden moet handelen”, zo benadrukt Tulay.

De Somalische stichting Iftiin en de Turkse Islamitische Vrouwen Vereniging zijn van plan om de reanimatiecursus aan te vragen voor hun leden. Vrouwencentrum Maximina gaat bekijken of ze de cursus jaarlijks kunnen herhalen.