Bonte kleuren in het Bruishuis

Het Bruishuis op de Donderberg biedt Marlene Cameron (60) sinds 1 februari 2017 een nieuwe werkplek. Wat ze doet? Ze maakt de meest bijzondere kleding van kleurrijke Surinaamse en Afrikaanse stoffen.

De Surinaamse Marlene Cameron is een naai-atelier gestart in het Bruishuis op de Donderberg in Roermond.

Surinaamse wortels
Kleding maken was altijd al een grote hobby van Marlene. “Ik maakte vroeger veel voor de kinderen, af en toe iets voor mezelf en regelmatig klederdracht voor vriendinnen.” Marlene heeft een Surinaamse achtergrond. Bij feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen, dragen veel Surinaamse vrouwen een koto (jurk) en een angisa (bijbehorende hoofddoek) van bonte Surinaamse en Afrikaanse stoffen. De traditionele koto stamt uit de negentiende eeuw en werd door Creoolse vrouwen in de slavernij gedragen. Door de tijd heen zijn er diverse variaties op de traditionele koto ontstaan. Marlene vertelt dat er modellen en kleuren zijn voor verschillende gelegenheden. “Op je twintigste verjaardag ga je bijvoorbeeld in het wit, op je dertigste en veertigste in het roze, op je vijftigste in het geel en met je zestigste verjaardag in het paars. Ik ben handig met de naaimachine en daarom vroegen Surinaamse vrienden en vriendinnen me vaak of ik die drachten voor ze kon maken. Die zijn namelijk niet zomaar overal te koop in Nederland.” Met het idee om zelf iets te beginnen liep Marlene al een aantal jaren rond. Dit jaar heeft ze eindelijk de stap gezet.

Dromen, maar vooral doen
Waarom ze de stap niet eerder heeft gezet? Die vraag krijgt ze regelmatig. “Ik heb vier kinderen en toen de jongste twee jaar was, ben ik gescheiden van mijn man. Sindsdien had ik mijn handen vol met het grootbrengen en onderhouden van mijn gezin. Het idee om een eigen naaiatelier te beginnen, bleef natuurlijk wel knagen. Ik dacht altijd, als de kinderen wat groter zijn en minder aandacht nodig hebben, doe ik het. Inmiddels ben ik zestig en gaan mijn dochters en zoon ieder hun eigen weg. Het moment is daar om de stap te zetten. De tijd blijft niet stilstaan!”

Duwtje in de rug
Een duwtje in de rug heeft Marlene wel nodig gehad. “Door Roeland Cleuren, de kansmakelaar van Wonen Limburg, heb ik het idee uiteindelijk doorgezet. Ik werk in de ochtenden als schoonmaakster bij Wonen Limburg en als ik Roeland tegenkwam, vroeg hij steeds: ‘Heb je al klanten?’. Via het vrijwilligerswerk bij Wel.kom raakte ik bekend met het Bruishuis. En Ger Smith van het Starterscentrum heeft me vervolgens veel advies gegeven tijdens mijn opstartfase. Ik poets nog steeds vijf ochtenden in de week bij Wonen Limburg, maar nu ga ik ’s middags naar het Bruishuis om te werken aan mijn opdrachten.”

De Surinaamse Marlene Cameron is een naai-atelier gestart in het Bruishuis op de Donderberg in Roermond.

Hard werken én wat geluk
Marlene is realistisch en begrijpt dat het een paar jaar zal duren voordat ze van een succesvolle onderneming kan spreken. “Nu zijn mijn klanten vooral Surinaamse vrienden die niet in Roermond wonen. Ik zou in de toekomst graag een breder publiek willen bereiken, vooral ook mensen op de Donderberg.” Marlene is dan wel gespecialiseerd in het maken van kleding met Surinaamse en Afrikaanse stoffen maar daar maakt ze niet alleen traditionele Surinaamse koto’s van. Met deze stoffen kun je volgens haar ook prachtige eigentijdse kleding maken.

De Surinaamse Marlene Cameron is een naai-atelier gestart in het Bruishuis op de Donderberg in Roermond.

Hoe ze haar toekomstige klanten gaat bereiken? “Ik ga beginnen met een open dag in het Bruishuis op 25 maart. Ook wil ik samen met andere ondernemers op de Donderberg een modeshow organiseren en in toekomst zal er een website komen waar mensen mijn kleding kunnen kopen.” Uiteindelijk hoopt ze het Bruishuis in te wisselen voor een woning met een atelier aan huis. “Maar wel gewoon op de Donderberg. Hier woon ik al 25 jaar en hier voel ik me thuis.”

 

 

Wil je ook een eigen onderneming starten? Het StartersCentrum Limburg ondersteunt iedereen die een eigen bedrijf wil starten en adviseert ondernemers die startproblemen ondervinden. Meer info op www.starterscentrum.nl. Elke donderdagmiddag kun je op afspraak terecht bij het StartersCentrum in De Donderie of op andere dagen in overleg: t 06 29058300, info@starterscentrum.nl.