Op jonge leeftijd maakt Kenji Hendriks (27) al kennis met breakdance. Na veel trainingen en battles groeit hij uit tot de top 16 van Nederland en begint hij zijn eigen breakdanceschool in Roermond. “Breakdance heeft een underground karakter, maar het is eigenlijk een creatieve en liefdevolle wereld.”
Begin van break
Kenji groeit op boven Danscentrum Hendriks, de dansschool van zijn ouders op de Donderberg. Als hij tien jaar is, ziet hij een groepje breakdancers de dansschool binnenkomen. “Ze vroegen om een plek om te trainen. Die konden ze krijgen, in ruil voor het geven van breakdancelessen.” De Donderberg kampt op dat moment nog met veel sociale achterstand. “In mijn jeugd hing ik veel rond bij het winkelcentrum. Breakdance heeft alles voor mij veranderd. Je moet er een sterke discipline voor hebben, maar je krijgt er iets geweldigs voor terug. Iets dat veel toffer is dan hangen op straat.”
Met het netwerk dat hij opbouwt, start hij eind 2012 zijn eigen Roermondse Rawthentic Crew. Maar ondanks zijn passie voor breakdance verliest Kenji zijn opleiding niet uit het oog. “Ik probeerde op school altijd voorop te lopen, zodat ik daarna kon gaan breakdancen.” Na de middelbare school haalt hij zijn diploma aan de Nederlandse Fotovakschool en richt hij RAWStudio op. “Ik wist: als ik mijn pols breek, is het afgelopen met breakdance. Daarom heb ik er altijd voor gezorgd dat ik een alternatief had.”
Eigen cultuur
In 2017 doet Kenji mee aan de Red Bull BC One Holland Cypher, hét evenement waar Nederlandse breakdancers met elkaar de strijd aangaan. “Er waren zestien spots te vergeven. Daar heb ik me tijdens de battle voor gekwalificeerd. Ik werd opeens B-Boy Kenji en behoorde tot de top 16 van Nederland!” Hoewel hij eerst nog moet wennen aan deze status, voelt hij zich inmiddels aardig thuis in de internationale breakdance wereld. “Het voelt als familie. Als ik naar mijn crew in België ga, voel ik me opeens thuis in een andere stad.”
Toch vergeet Kenji niet waar hij vandaan komt. Sterker nog, hij timmert flink aan de weg om de breakdance scene in Roermond op de kaart te zetten. “Ik gaf eerst les in verschillende dansscholen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat breakdance een heel eigen cultuur heeft.” Daarom besluit Kenji in 2017 zijn eigen breakdanceschool RawCulture op te richten. “Hier geef ik les aan kinderen vanaf vier jaar. Ik wil de scene levend houden door steeds nieuwe breakdancers aan te trekken.”
Levenslessen
Tijdens zijn lessen brengt Kenji zijn leerlingen meer bij dan alleen breakdance skills. “Breakdance is in feite een battle tegen jezelf: als je een truc verpest, heb je het aan jezelf te danken. Het houdt je een spiegel voor. Dan moet je weer terug naar het lab om te gaan trainen.” Maar zijn leerlingen staan er niet alleen voor. “Breakdance heeft een underground karakter, maar het is eigenlijk een creatieve en liefdevolle wereld. Het leert je respect te hebben voor een ander.”
Ook leert hij ze hun eigen stijl te ontwikkelen. “Wie een goede breakdancer wil zijn, moet het unieke opzoeken. Niet bezig zijn met andermans commentaar. Je moet dansen voor jezelf.” Deze boodschap neemt hij ook mee in het project The Floor is Yours van het Jeugdcultuurfonds dat nu een aantal weken bezig is. “Kinderen konden zich opgeven om tien breakdancelessen te komen volgen in Jongerencentrum Gotcha!. Als hun ouders de lessen niet konden betalen, werden ze vergoed door het Jeugdcultuurfonds.” Na tien lessen wordt in Amsterdam een battle gehouden tussen alle kinderen in Nederland die aan het project hebben meegedaan. “Als de kinderen het leuk vinden, kunnen ze daarna bij RawKids terecht. Zolang ik die gezichtjes maar zie stralen.”
Wil jij breakdancelessen volgen of meedoen met de volgende The Floor is Yours? Houd dan de website van Rawculture in de gaten!