BuurtWhatsApp-groep

(door Wijkraad Donderberg)
In de maand december was er nogal wat discussie over het al dan niet verantwoord gebruik van de BuurtWhatsApp. Door deze discussie blijkt maar weer dat veel deelnemers niet op de hoogte blijken te zijn van de bedoeling en de spelregels met betrekking tot deelname aan de groep. Daarom zetten we doel en spelregels nogmaals op een rijtje.
 
Doel
Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden. Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

zo-die-app-ik
Tips en spelregels
Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. Er zijn een aantal tips en spelregels opgesteld welke u kunt toepassen op de BuurtWhatsApp in uw wijk. Ook wijzen we u op de zogeheten SAAR-methode voor de BuurtWhatsApp.
 
1. Verdachte situaties/heterdaad
Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties of heterdaad te signaleren, melden en eventueel te verstoren. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad of een verdachte situatie altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.
Belt u 112 naar aanleiding van een verdachte situatie laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.
De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 
2. Delen van foto’s
Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.
 
3. Geen overbodige berichten
Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis of nieuwsapp. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.
 
4. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR methode
– S = Signaleer (een verdachte situatie of heterdaad)
– A = Alarmeer 112
– A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen)
– R = Reageer (geef aanvullende informatie over de verdachte in de BuurtWhatsApp, of ga naar buiten en maak contact met de persoon)
 saar1
 
De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“zaak stuk te maken”). Maak bijvoorbeeld een praatje met de verdachte persoon, maar doe dit alleen als het veilig kan zonder risico’s! Speel geen eigen rechter!
 
Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventie-roermond.nlWil men toch graag een sociale buurtgroep, kijk dan voor de Apps op Android en Iphone