Dat is SWIM2PLAY!

Maandagochtend… Op het plein van BS de Kasteeltuin staan de kleuters van groep 1 in de rij te wachten om naar binnen te mogen. Dit keer hebben ze twee tassen mee, een voor het eten en een tweede tas met zwemspullen. Ze gaan vandaag zwemmen, voor de eerste keer! Met de bus naar het zwembad en dan in het water. Zitten ze al op zwemles? Nee, de meeste nog niet want ze zijn pas 4 jaar.

Dan is het eindelijk zover, de bus vertrekt, de spanning staat op hun gezichtjes te lezen! In het zwembad staan de zwemjuffen al te wachten. De kinderen worden
verdeeld in 3 groepjes en gaan het water in, daar ligt vanalles in het water wat de kinderen uitdaagt te gaan spelen en dat gebeurt ook.

Al snel zie je de spanning verdwijnen en gaan de kinderen zelfs even kopje onder om het speelgoed op te rapen van de grond. Ook is er een glijbaan gemaakt van een mat, daar ga je zeker even kopje onder, een beetje eng, maar de meeste kleuters durven het al snel.

Swim2Play is het spelenderwijs leren van vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich te kunnen redden in en rond het water, mee te kunnen doen met wateractiviteiten in het zwembad en als opstart naar de watersport. Omdat de vaardigheden spelenderwijs aangeleerd worden, is er een verschil met lessen waarin geoefend wordt voor het reguliere Zwem ABC, waar specifiek op bepaalde onderdelen wordt geoefend zoals het onder water zwemmen door een mat.

Swim2Play is bedacht als vorm van zwemmen binnen het bewegingsonderwijs ook wel natte gymles genoemd. Bij deze vorm van bewegingsonderwijs in het zwembad wordt ingezet op de vaardigheden van kinderen, door kinderen te laten doen wat past bij hun leeftijd en leefomgeving. Door plezier in zwemmen te
behouden en daardoor te blijven zwemmen, draagt dit bij aan ‘duurzame’ veiligheid.