DB4ALL: thuishonk Tigers, opleiding, baan en meer!

Midden in het centrum van de Donderberg ligt het jongerencentrum DB4ALL (naast C’est Tout). Deze ontmoetingsplek is niet alleen het thuishonk van Tigers Roermond. DB4ALL biedt veel meer. Veel jongeren, jongens en meiden, hebben een thuis gevonden bij DB4ALL. Tijdens de dagelijkse inloop die laagdrempelig is, kunnen jongeren terecht voor ontspanning of een vertrouwelijk gesprek. Een eigen plek waar jongeren worden gemotiveerd om hun talenten te ontwikkelen en het maximale uit zich zelf te halen.

“We hebben elke cultuur in huis”, vertelt Chaib Ramdani, de kartrekker van DB4ALL. ”Al die culturen zijn hier ook allemaal samen. Gewoon omdat we geen verschil maken tussen mensen. En respect hebben voor een ander. De jongeren zien én voelen dat. Ook de ‘vergeten’ groepen. We willen hindernissen voor jongeren wegnemen en het hen makkelijker maken.”

Yassir Idrissi, de eerste geslaagde voor het Taxiproject DB4ALL in 2017. En hij weet waarvoor hij gaat: persoonsbeveiliger. Yassir heeft de volgende stap daarvoor alweer gezet. Hij is sinds kort bezig met de opleiding Persoonsbeveiliging.
Yassir Idrissi, de eerste geslaagde voor het Taxiproject DB4ALL in 2017. En hij weet waarvoor hij gaat: persoonsbeveiliger. Yassir heeft de volgende stap daarvoor alweer gezet. Hij is sinds kort bezig met de opleiding Persoonsbeveiliging.

Taxiopleiding én baan
Zo heeft Chaib de afgelopen twee jaar al een flink aantal jongeren aan een opleidingstraject geholpen. En zelfs aan een baan! Dat deed hij samen met de gemeente Roermond, Taxibedrijf Motax en bovenal de vele vrijwilligers én stagiaires. Zoals Lou Frerix (trainer) en Abdel-Ilah Aziz die op vrijwillige basis actief zijn bij DB4ALL. Twintig jongeren hebben hun taxi-opleiding succesvol afgerond en zijn grotendeels al aan de slag op de arbeidsmarkt. Bij Taxi Motax, die jongeren kansen gunt.

“Het maakt Mohammed, eigenaar van Taxi Motax niet uit wat je achtergrond is of waar je vandaan komt”, zegt Karim Akrom, één van de geslaagden. “Als je goed je best doet en laat zien wat je wilt, is er heel veel mogelijk.” Naast de twintig geslaagden zijn momenteel nog eens acht jongeren bezig met de taxi-opleiding. Sommigen met herkansingen. “En als dat nodig is, naast een tweede kans, ook een derde, vierde en een vijfde kans,” vertelt Chaib.

Multiculti thema-ontbijt, benefiets, dames futsal
Verder zijn er activiteiten voor verschillende doelgroepen. Zo heeft de Islamitische Vrouwenvereniging (IVV) haar maandelijkse multiculti thema- ontbijt voor dames (voor iedereen toegankelijk). En wordt er geregeld een benefiet gehouden voor de medemens. Zoals Tigers Action (inzamelactie voor schoolkinderen), Tigers for Jermaine (inzamelactie om behandeling hersentumor
mogelijk te maken) en Roermond helpt Vluchtelingen. Met elk hun eigen Facebook-pagina. Ook zijn er gesprekken met de Tomaskerk om te helpen.
“We willen mensen verbinden. De Donderberg is van ons allemaal”, vervolgt Chaib. En dat geldt ook voor DB4ALL.

Een damesgroep zet momenteel nieuwe activiteiten uit voor de meisjes. Ook een dames Tigers futsal (zaalvoetbal) club is in de maak. “En zo is er voor ieder wat wils, zoals de naam zegt: DB4ALL. Het motto is ‘jullie vragen, wij draaien,” vertelt Chaib. “Wij, zijn we dan ook allemaal samen.”

tigers-dames-bbq tigers-jeugd tigers-db4all-taartbak1

Werken aan eigen ontwikkeling
DB4ALL doet nog meer. Vijftig jongeren hebben een VCA-certificaat (veiligheid, gezondheid en milieu) gehaald en twintig jongeren hebben een Logistiek Op Maat traject succesvol afgerond. Dat houdt in dat ze heftruck, reachtruck en alle vaardigheden die nodig zijn voor het logistieke gebeuren gehaald hebben. Met dank aan iedereen en bovenal met dank aan de jongeren zelf. Ze werken aan hun eigen ontwikkeling en zijn met een dergelijk praktijkdiploma (beter) inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Als bedrijf op zoek naar enthousiaste jongeren?
Chaib doet een oproep: “Wil je meer weten over DB4ALL’s begeleiding en coaching van jongeren? Of ben je als bedrijf (werkzaam in steigerbouw, infra-bouw, taxivervoer, loondienstwerk, beveiliging, productiewerk etc.) op zoek naar enthousiaste jongeren die werkervaring willen opdoen? Neem dan contact op met mij via: info@tigersroermond.nl.”

Je kunt je natuurlijk ook wenden tot het Werkgeversservicepunt van de gemeente Roermond, bereikbaar via 0475-75 08 80.

Eén ding is meer dan duidelijk: er zijn bij DB4ALL vele talenten. Op het gebied van vrije tijd, ontmoeting, cultuur, arbeidsmarkt, vrijwilligerswerk, organisatie van activiteiten en besturen.