DE DONDERBÖL VIERT FEEST!

(uit Wijkblad Donderberg, november 2018, door Ida Kersten)

Ik hoor je al denken. De Donderböl viert toch elk jaar feest? Dat is ook zo, maar dit jaar is een bijzonder jaar en dus een bijzonder feest. Waarom? Op de 11de van de 11de 2018 begint de vastelaovendvereniging de Donderböl aan haar 44ste seizoen.

Waarom de redactie van het wijkblad uitgerekend mij vraagt om hierover te schrijven, is wel heel apart. Geboren en getogen in Antwerpen en na 40 jaar Amsterdam, is carnaval of vastelaovend zoals het in Limburg genoemd wordt, voor mij vreemd. De elfde van de elfde ken ik wel. Het is onze trouwdag vele jaren geleden en nog langer geleden, het einde van de eerste wereldoorlog, en een nationale feestdag in België. Nico Bleyswijk vertelt mij dat de 11de van de 11de hier een andere betekenis heeft.

Wie is Nico Bleyswijk?
Een van de mensen die aan de wieg stond van de vastelaovendvereniging de Donderböl. Hij vertelt in geuren en kleuren over de start, de beginjaren, de groei, de sleuteloverdracht in het stadhuis, de prinsenwagens, de veranderingen en nog veel meer. Nico kan het weten want al vele jaren is hij lid van de raad van elf, actief in verschillende commissies en ere raadslid. Dus aan hem kan ik wel het een en ander vragen.

Wat is zo speciaal aan het getal 11?
Op 11 november om precies 11.11 uur begint het carnavalsseizoen. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11 dat als het getal van dwazen en gekken wordt gezien. Carnaval, dat oorspronkelijk het wegnemen van vlees betekent, is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid.

Wat is eigenlijk de betekenis van de sleuteloverdracht?
Met de overhandiging van de stadssleutel draagt de burgemeester het gezag tijdens de carnavalsdagen over aan prins carnaval. Het is een vast ritueel met een symbolische betekenis. Gedurende enkele dagen is de stad in handen van een nar en zijn gevolg en hebben we het niet meer over Roermond maar over de Sjtad van Sjtuf (de stad van Christoffel).

Wanneer ziet de vastelaovendvereniging de Donderböl het licht?
Op vastelaovendzondag in 1975 wordt in de oude Donderie (waar nu de kinderboerderij is) Frans Meisters uitgeroepen tot Frans 1 van de toenmalige wijkvereniging ‘put Don ’67’ met de spreuk: ‘Mit de put neet veur sjut’ (met de put niet voor schut). Na het feest vraagt een aantal bewoners zich af of het mogelijk is om een vastelaovendvereniging op de Donderberg op te richten. Zo gezegd, zo gedaan. Dus gaan ze op zoek naar 12 mannen: 11 voor de raad van elf en een vorst. Maar ze zijn er nog niet: er is geld nodig en natuurlijk ook een naam. Alle bewoners van de Donderberg worden via een enveloppe actie uitgenodigd om te sponsoren en een naam te verzinnen voor de nieuwe vereniging. Van alle inzendingen wordt met meerderheid van stemmen de naam Donderböl gekozen. Eindelijk is het dan zo ver. Op 11 november 1975 worden de raad van Elf en de vorst in een overvolle nieuwe Donderie (niet te verwarren met de huidige Donderie, het zalencentrum) verwelkomd. Vrij snel krijgt de Donderböl een eigen mascotte met als naam Donderpeerke. Ieder jaar wordt de pop Donderpeerke in de Donderie opgehangen en verdwijnt hij op dinsdagavond in zijn kist tot volgend jaar. Bonte avonden worden georganiseerd, een damesgarde wordt opgericht en eigen prinsenwagens worden gebouwd. Beginnen de bonte avonden onder de vleugels van de Donderböl, in 1983 gaan ze verder als zelfstandige stichting onder de naam BAS, de Bonte Avond Stichting. Jaarlijks brengen ze een wervelende show met zang, dans en vooral veel humor. In 2000 wordt de eerste jeugdprins verwelkomd. Vanaf 2015 komen de maedjes (meisjes) aan bod en wordt de eerste donderkwien (donderkoningin) gekozen. Voor oud-prinsen is ook een rol weggelegd. Zij kunnen toetreden tot de Aad Prinsegilde dat jaarlijks het Boerebal organiseert. Zin om te dansen? Bij de Donderböl ben je van harte welkom in de jeugdgarde, middegarde of damesgarde. Meer informatie kan je vinden op de website www.donderbol.eu.

Al jaren is de Donderböl een volwaardige vastelaovendvereniging waarin veel vrijwilligers zich inzetten om alle activiteiten tot een succes te maken. Mocht je na het lezen van dit artikel de kriebels voelen en een bijdrage willen leveren aan het voortbestaan van dit culturele erfgoed, word dan lid en meld je aan bij één van de vele commissies die er inmiddels zijn zoals de jeugdcommissie, de technische werk commissie en de activiteitencommissie. Want vele handen maken het werk licht. Dankzij Nico Bleyswijk heb ik kennisgemaakt met de wondere wereld van de vastelaovend. De elfde van de elfde zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Aan de vooravond van de start van het 44ste seizoen wil ik tenslotte idderein eine sjoone vastelaovend winse.