De Donderse bijen vliegen voor het eerst uit!!

De lente komt er aan en dat merk je aan alles. De temperatuur gaat omhoog en de dagen worden langer. Dat zijn signalen voor de bijen dat er buiten” werk aan de winkel is”.

Allereerst maken de bijen hun kast schoon door de dode bijen, vaak darren(mannetjes-bijen), uit de kast te verwijderen. Vervolgens gaan de werksters op verkenning uit. Wanneer ze nectar of stuifmeel gevonden hebben, vliegen ze terug om dat aan de andere bijen “te vertellen”. Ze doen dat door een bijendans te houden. Daarmee communiceren ze en geven ze aan de andere bijen door in welke richting en hoe ver ze de nectar en/of het stuifmeel gevonden hebben. Vervolgens vliegen andere werksters er naar toe. De nectar slaan ze op in de honingmaag. Het stuifmeel klit vast aan de vleugels en de haren van de bijen.

Volgepakt vliegen ze dan terug naar de eigen kast, waar ze hun vracht afgeven aan andere werksters. De kleur van het stuifmeel verraadt welke boom of bloem de bij gevonden heeft. Nu zullen dat de boswilg (wit stuifmeel) en de esdoorn(een geler stuifmeel) zijn. Straks de wilg zoals die op de foto hierboven is afgebeeld.
Enkele dagen geleden heb ik voor het eerst de voorjaarsinspectie bij de Donderse bijen gehouden. Mijn vermoeden kwam helaas uit. Bij een bijenkast was weinig activiteit, na inspectie bleek dat de koningin de winter niet had overleefd. We noemen dat dan een moerloos volk. Helaas gaat het volk dan dood.

Bij de andere kast was erg veel activiteit. Bij het opendoen bleek dat ook duidelijk waarneembaar. De kast zat erg vol met werksters en een prachtige jonge koningin die al veel broed had. Spoedig zullen hier nieuwe bijen uitkomen en zal de Donder-berg toch nog gaan zoemen.

Veel plezier bij het observeren van onze Donderse bijen.

© Fiel Schelhout – Donderberg Wijkblad, mei 2018