De Donderse Moestuin bloeit weer op

De Donderse moestuin vormt een oase van rust in het hartje van de wijk. De Moestuin kende enkele jaren geleden een prachtige start en werd een ontmoetingsplek voor velen in de wijk. Door een samenloop van omstandigheden stond afgelopen tijd het ontmoeten iets minder centraal. Een interim-bestuur wil het ontmoeten weer terugbrengen in de tuin. Voor de start van het nieuwe tuinseizoen liggen plannen klaar om invulling te geven aan het ontmoeten van mensen.

Anne Cox is de kersverse voorzitter. Ze is al jarenlang actief als vrijwilliger bij Maximina en heeft al geruime tijd een eigen gedeelte in de moestuin. “Ik zit graag met mijn handen in de grond”, lacht ze. “En ik ontmoet graag andere mensen. In de moestuin hoor je werkelijk alle talen en je ontmoet mensen met verschillende culturele achtergronden. Dat maakt het tuinieren hier zo uniek.”

Secretaris in het nieuwe bestuur is Léon Huybregts. “Als bewoner wil ik me graag inzetten voor mijn eigen buurt. Toen ik hoorde dat de Donderse Moestuin op zoek was naar nieuwe bestuursleden heb ik me aangemeld om me in te zetten voor dit mooie en bijzondere buurtinitiatief ”Het bestuur wil minimaal twee keer per week ontmoetingsmomenten houden. Dat varieert van een koffiemomentje tot ‘mini-workshops’. “Op een laagdrempelige manier van elkaar leren is het uitgangspunt. Je hoeft dus geen uitgebreide kennis of ervaring van tuinieren te hebben. Het hebben van een moestuin is leuk voor beginners en gevorderden”, benadrukken Léon en Anne. Ook is de moestuin er voor iedereen. Van jong tot oud en ook voor mensen die minder mobiel zijn. “We hebben enkele bakken die hoger staan en waar je staand of zittend aan kunt werken. Zo is de moestuin voor iedereen toegankelijk.”

Wat verder verbindt is dat iedereen gezamenlijk betrokken is bij het onderhoud van de hele tuin. Grasmaaien of de heg snoeien gebeurt door de deelnemers samen en er wordt een feestje van gemaakt.

De droom van het interim-bestuur is om van de Donderse Moestuin een gezellig trefpunt te maken. Een groene plek waar mensen graag samenkomen en een praatje met elkaar maken. “We hebben nu nog alleen een waterput bij het huisje. We willen graag meerdere tappunten, zodat mensen niet zover hoeven te slepen met gieters en emmers.”

Heb je interesse om te tuinieren? Neem dan contact op met het bestuur door een mailtje te sturen naar stichtingdondersemoestuin@gmail.com. Een mooie hobby die niet duur hoeft te zijn. De tarieven per jaar zijn:

  • Een bak van 20 vierkante meter voor € 35,-.
  • Een hoge bak van 10 vierkante meter voor € 15,-.