Dernek opent de deuren voor jongeren

Sinds enkele maanden heeft Dernek aan de Donderbergweg 34a de deuren open gezet voor jongeren. Daarmee haakt Dernek in op een grote behoefte onder jongeren. Een plek waar ze in een veilige omgeving elkaar kunnen ontmoeten.

“Het begon allemaal vrij voorzichtig, met vijf of zes jongeren”, zo vertelt Huseyin Celebi, de drijvende kracht achter Dernek. “Inmiddels komen hier iedere zaterdagavond een dertigtal jongeren. Jongens tussen de 16 en 21 jaar met uiteenlopende achtergronden. Maar allemaal goede jongens, waarvan er veel studeren”, zo benadrukt Huseyin Celebi.

 

Respect
De jongeren komen bij elkaar om elkaar te ontmoeten. Ze praten, kaarten of gamen samen. Of ze maken muziek en kijken tv. Respect voor elkaar en duidelijke regels, dat zijn sleutelwoorden die gelden voor iedereen die bij Dernek voet over de drempel zet. Zo wordt Huseyin Celebi zelf aangesproken met ‘kardash’ en ‘abi’ wat broer of oudste broer betekent.

Dagelijks
De jongeren kunnen iedere dag terecht. Door de weeks tot 22.00 uur en in het weekend tot 24.00 uur.
Jongeren kunnen er ook terecht voor bijles natuur en wiskunde in de eerste twee jaar van het vmbo of havo. Huseyin Celebi heeft ook nog plannen om overdag jongeren gelegenheid te geven om bij Dernek huiswerk te komen maken. “Niet iedereen heeft thuis een eigen slaapkamer om in alle rust zijn huiswerk te kunnen maken. Daar willen we graag mogelijkheden voor bieden. En dan zou het mooi zijn dat de jongeren elkaar kunnen helpen en begeleiden.”

Hobby
Niet alleen jongeren kunnen terecht bij Dernek. Iedereen is welkom. Zo is er een groepje oudere dames die wekelijks komen gymmen, en start binnenkort weer een groepje dat krachtraining volgt. Op sportavonden wordt er samen voetbal gekeken, met mensen van alle leeftijden. In het weekend lopen families in en uit. Mensen komen van heinden en ver, voor de kebab die Huseyin Celebi zelf maakt. “Niet dat ik er veel mee verdien. Het is meer een groot uitgevallen hobby van me”, lacht hij vriendelijk.

Zoals gezegd iedereen is welkom Dernek. Nieuwsgierig geworden? Loop dan een keer binnen en proef zelf de gezellige sfeer.