Galerie Donderstraal (in de Ontmoetingsruimte): Pieter Kersten

Tot 1 april kunt u nog genieten van de fototentoonstelling van Pieter Kersten. Pieter was niet alleen jarenlang coördinator van de Ontmoetingsruimte, maar ook verdienstelijk fotograaf, waarmee het Wijkblad maar al te graag z’n voordeel doet, want hij levert regelmatig foto’s. Pieter schreef zelf onderstaande introductie bij zijn expositie.

Fotograferen
Omdat ik vaak gezien word met mijn camera is mij door de vrijwilligers en bezoekers van de Ontmoetingruimte in de Donderie gevraagd om een fototentoonstelling in te richten. Nu, met het driejarig bestaan van dit project, wil ik daaraan graag voldoen.

Het woord ‘fotograferen’ is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk ‘schrijven met licht’.

Ik ben geen fotograaf maar een zwerver en verteller. Met beelden wil ik vertellen wat ik zie en wat mij bezighoudt. Ik heb geen specifieke stijl of speciaal onderwerp maar ik maak plaatjes van alles wat mijn aandacht trekt.

Fotograferen is voor mij een vorm van communicatie. Met fotograferen leg ik een deel van mijn werkelijkheid of een moment vast.
Kijken gaat altijd vooraf aan foto’s maken. Met foto’s wil ik beelden en verhalen delen met anderen. Het gaat niet om een oordeel te geven van wat ik zie maar eerder een uitwisseling tot stand te brengen. Soms is het moeilijk om beelden onder woorden te brengen. Het gaat dan over emoties, schoonheid en denkbeelden. Het motto van deze kleine expositie is: kijken doe je met je ogen, zien doe je met je verstand. Er komt een tijd dat camera’s kunnen reageren op commando’s van onze ogen, of zelfs op onze hersengolven. Helaas zal ik dat niet meer meemaken.


Reactie Hans Vas:
Maar sòms reageren onze ogen op commando’s van ons hart, of zelfs op onze hartelijke golven. Gelukkig kunnen we dat nu wèl al meemaken. Het motto van deze expositie betekent voor mij: kijken doe je met je ogen, zien doe je met je hart. Pieter z’n foto’s zijn zó prachtig dat m’n verstand er vervolgens hartstikke stil bij valt, (sorry Pieter). Pure verwondering neemt het over en de wereld is één en al emotie. En we zijn echt wel wat schoonheid gewend zo langzamerhand bij Galerie Donderstraal. De hele wereld trekt de aandacht van deze “zwerver”. De hele Donderberg kan zich in zijn foto’s terug vinden.
Schrijven met licht’… Onze kleine leventjes weerspiegeld in al deze prachtige prenten. Wat het wèrkelijk is raakt ons. Pieter vroeg me hier ‘n gedichtje over te schrijven. Maar die foto’s zèlf zijn dat gedicht. En ons eigen verhaal in hen: een feest van herkenning. Komt dat zien – hoe dan ook!