Galerie Donderstraal: Netty Meuwissen

(uit Wijkblad Donderberg, oktober 2017, door Hans Vas)

Ze wil niet met haar gezicht in het Wijkblad. Zo. Eigenlijk wou ze ook niet eens exposeren. Is ze veel te bescheiden voor. En te gesloten. Zegt ze zelf. Maar ze is nu eenmaal onze buurvrouw. Ze woont in het Roosendael, pal naast de Ontmoetingsruimte. Vlak naast een van onze gastvrouwen. Enfin er is heel wat overtuigingskracht nodig geweest haar over te halen. Maar…

Het is zeer de moeite waard gebleken. Toen ze eenmaal een loopje naar de Ontmoetingsruimte had gekregen, kwam ze ook bijna elke dag. Ze is inmiddels vaste klant. Dus als u een keer komt kijken naar haar overdonderende kleuren-spektakel, dan hebt u alle kans haar te ontmoeten. En haar alles te ontlokken eventueel wat u hier niet kunt lezen. Eigenlijk houdt ze best wel van een praatje. Tsja anders kwam ze ook niet graag in de Ontmoetingsruimte, want daar kom je nou niet bepaald om te mediteren of het moet al een ”drukte-meditatie” zijn of zoiets: tegenwoordig kan alles.. Haar werk hangt er nu een week of vier en is nog goed voor een paar maanden, dus u heeft nog tijd.

Het is ongelofelijk, maar ze heeft alle basisdingen zichzelf geleerd. Al sinds zo’n jaar of 12. Alles is puur abstract bij haar en toen er gister een schilderij van haar op z’n kant kwam te hangen en ik er plotseling bergen in zag, kòn dat dus eigenlijk niet. Hoewel: eenieder mag erin zien wat ie zelf wil zegt ze. Daarom heeft ook geen enkel schilderij een titel. Uitsluitend acryl is waar ze in werkt, maar dan wel met mixed-media zoals dat heet en dat betekent dat je zo ongeveer alles wat kan door de verf heen kunt gebruiken volgens mij. Bij haar vooral marmermeel, zandsteenmeel, speksteenmeel, verdikkings-middelen, jute, netjes van de uien en koffiedrab. Dat laatste is een heel procedé wat je goed drogen moet, anders gaat het schimmelen natuurlijk. Aflakken doet ze alleen op verzoek. Zij is meer van het matte en daardoor gaat een schilderij nèt zo lang mee vertelt ze. Het is haar grote hobby en haar passie en in elk schilderij zit ook wel een beetje rood tot soms heel veel. Mensen het is prachtig, het fleurt de Ontmoetingsruimte enorm op en we hebben een goeie akoestiek ook merk ik nu, want het is alsof de werken zingen en dat klìnkt toch mooi….!