GALERIE DONDERSTRAAL: Sherman Wilkensen & Netty Meuwissen

Ja we hebben twee kunstenaars tegelijk dit keer. Dat kwam zo: we vroegen Sher, de u ongetwijfeld welbekende loempia/saté etc.-man van de Donderbergse vrijdagmarkt. Oftewel bijgenaamd: Mr. Miyagi. U wist niet dat hij ook schilderde? Vast en zeker en wel en al heel erg lang: de andere zijde van Mr. Miyagi!

In de 80er jaren van de vorige eeuw (1983) was hij eens twaalf en een half jaar aan het werk bij een bedrijf en kreeg daarvoor de ongelofelijke bonus van 50 klinkende guldens. Daar kocht hij olieverf voor en is op houten panelen beginnen te schilderen. Sindsdien hield hij nooit meer op.

D.w.z. af en toe wel, want dat is nou net zijn methode: je begint ergens aan, laat het dan een paar dagen staan en gaat er weer aan verder: door die tussenpoos ontstaat nieuwe inspiratie. Al met al kan hij zo best lang aan één schilderij bezig zijn. En u raadt het dus al: hij heeft het zichzelf allemaal geleerd. Zit ook niet vast aan een bepaalde stijl: pakt alles aan, van abstract tot strak figuratief. Altijd olieverf, dat wel. Soms met de kwast dan weer met het mes. En hij roemt het rustgevende van het schilderen: raad het eenieder die gestrest is aan: “Je wordt er kalm van en het leert je geduld hebben, heel veel geduld”. In zaal 6 van de Ontmoetingsruimte hangt alles van hem bij elkaar en het is zeker niet zijn eerste expositie: Budel, Weert ( Sint Theuniskapel, etc. ), Maarheeze. Komt dat zien mensen: zo dichtbij was hij nog nooit te bewonderen en op vrijdag kunt u het afsluiten met een lunch in zijn inmiddels beroemde tent op de Donderse weekmarkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

En oh ja, Netty!
Zij behoeft geen introductie. Zij exposeerde al bij ons in de herfst van 2017 (zie Wijkblad no. 105) en besloeg toen twee zalen. Good old mister Sher kreeg maar één zaal gevuld met zijn werk en toen bood Netty spontaan aan zaal 9 te vullen met nieuw werk van haar. Schitterend blauw overheerst bij haar werk dit keer en juist omdat dat van haar zo compleet anders is als dat van Sher, heeft het al met al iets heel verfrissends. Twee auto-didacten bij elkaar, wat wil je nog meer.
Totaal verschillend, maar zo moet dat ook in onze wijk die alle verschillen bij elkaar brengt en dan zeker in de Donderie waar tenslotte alle lijntjes samenkomen en soms kortsluiting maken, eerlijk is eerlijk, maar meer en meer toch ook samensmelten naar iets in de toekomst waar we nog geen woorden voor hebben….

Galerie Donderstraal (in de Ontmoetingsruimte Donderie) is op dinsdag en vrijdag open van 10 tot 12 en op maandag, woensdag en donderdag van 10 tot 16 uur.

Welkom!

© Hans Vas – Donderberg Wijkblad, mei 2018