“Wie goed doet, goed ontmoet”

20161124_162139Diana Bolk van de Woonzorgbrigade/Burenhulp steekt tijdens het zesde Praatcafé WOP Donderberg (eind november) direct enthousiast van wal. “De Woonzorgbrigade/Burenhulp is een initiatief dat is opgezet door wijkbewoners van de Donderberg. De vrijwilligers dromen ervan dat buren elkaar weer spontaan gaan helpen. Waar dit nog niet vanzelf gebeurt, helpen wij graag.”

Iets voor elkaar kunnen betekenen
De Woonzorgbrigade/Burenhulp koppelt mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen. Zo kun je bij de Woonzorgbrigade/Burenhulp terecht voor allerlei hulpvragen op het gebied van wonen, welzijn en dienstverlening. Bijvoorbeeld voor hulp bij kleine technische klussen in huis. Maar ze kunnen je ook helpen aan een wandelmaatje. Wederkerigheid is hierbij een belangrijk begrip. Dat wil zeggen dat mensen die hulp vragen, soms op een ander terrein zelf hulp kunnen bieden. Op die manier kun je dus ook iets terug doen. En dat voelt goed! Want zoals Diana ook zegt: “Wie goed doet, goed ontmoet.”

Iedereen kan participeren
Dian vervolgt: “Zo kwam er een man bij ons. Met zijn vraag kon hij geholpen worden. En ook de wederkerigheid bracht hij ruimschoots in. En dat terwijl hij zelf in eerste instantie dacht niets te kunnen betekenen. Omdat hij in een rolstoel zit. En wat bleek. De man was leraar Frans geweest. Inmiddels geeft hij diverse kinderen op de Donderberg Franse bijles.” Een geweldig verhaal, geweldige betekenis voor elkaar! En dat met dank aan de Woonzorgbrigade / Burenhulp vanuit een overtuiging ‘iedereen kan participeren’. Een ander woord dat bij blijft na het bevlogen verhaal van Diana: ‘het vlindereffect’. “Je doet iets klein en het heeft zulke grote volgen! Daar doe je ’t voor.”

20161124_162116Werving vrijwilligers
“Er komt nogal wat af op de vrijwilligers die in de meldkamer actief zijn. De hulpvragen zijn enorm divers. En van jong tot oud. Daarbij is ook wisselwerking met professionele organisaties zeker welkom. De werving van de vrijwilligers in de wijk gaat onverminderd door. Gericht flyeren, ieder keer in een ander deel van een buurt, maakt daar onderdeel van uit,” vertelt Diana.

Vrijwilligers Award ‘Meest inspirerend burgerinitiatief’
Vorig jaar won de Woonzorgbrigade/ Burenhulp nog de Vrijwilligers Award in de categorie ‘meest inspirerende Burgerinitiatief’. Meer weten over Woonzorgbrigade/burenhulp? Klik dan hier.