Goed ouder worden

Je hebt vrijwilligers die in de wijk voortdurend aan de weg timmeren en waarbij het veren regent in hun uweetwel… Je hebt er ook die al jaren en jaren hun stinkende best doen, waar niemand het bestaan van kent en die dus ook nog nooit één veer hebben zien voorbijkomen. Zo’n project is dat van Goed Ouder Worden. “Oh ja de 55+ vereniging” hoor ik u al denken. Nee dus. Dit is toch nèt effe wat anders. Ze zijn er al zo’n twintig jaar en staan aan de basis van menige activiteit voor ouderen die in Roermond plaatsvindt. Groot Roermond zeg maar, t/m Herten en Swalmen en zo dus. Als u wel eens leest dat er een lezing wordt gehouden voor ouderen, b.v. in de Donderie, of sterker nog: u hebt het zelf bijgewoond; petje af dacht u dan vaak, voor hen die dat organiseren! Hoe komen ze aan die mensen, hoe leggen ze die contacten? Wat een werk! Juist en wat blijkt: dat verzinnen ze dus ook niet zelf, maar daarvoor doen ze sinds jaar en dag een beroep op de mensen van het project Goed Ouder worden. Dat zijn een man/vrouw of zeven, ondersteund door twee mensen van Wel.kom.

Omdat zij dit al zo lang doen, hebben zij enorme ervaring met het regelen van deze dingen, beschikken over een grote schat aan informatie en contacten, door de jaren heen gegroeid. Officieel, is het een project van Wel.kom in samenwerking met de Seniorenraad Roermond en de Raad van Ouderen. De gemeente Roermond ondersteunt dit project met een jaarlijkse subsidie. Zij bieden ouderenverenigingen in heel Roermond een helpende hand, door het aandragen van onderwerpen, gespreksvoerders, verhalenvertellers. Zij hebben de kennis en maken de afspraken. Geprobeerd wordt elk jaar weer wat nieuws toe te voegen. PLUS dat ze ook zelf elk jaar als extra motivatie, een soort van overkoepelde lezing organiseren voor iedereen. Dit jaar was die op donderdag 22 maart in de Donderie over “Grenzen, goed dat ze er zijn. Of niet?” Het eerste deel werd verzorgd door historicus Piet Hein de Boer en hij liet een breed scala aan grenzen voorbij komen van de Berlijnse tot en met de Chinese muur. Daarna richtte historicus Harry Maasen z’n schijnwerper op Roermond en zijn oude grenzen.

Wilt u het allemaal nog ‘ns haarfijn nalezen en het hele programma voor 2018 zien, dan ligt er in de folderrekken bij Wel.kom in de Donderie een uitgebreide brochure voor u klaar, waarin alle geplande themalezingen voor dit jaar zijn opgenomen.

Goed beste mensen, hiermee is dus weer een tipje van het deels nog geheime Roermondse vrijwilligers reilen en zeilen opgelicht en onze bewondering alleen maar groter geworden voor zoveel belangeloze inzet zonder ooit een fatsoenlijk dankjewel te krijgen: bij deze: DANK JULLIE WEL!

© Hans Vas – Donderberg Wijkblad, maart 2018

Klik hier voor het programmaboekje 2018