Hoeveel een maatje betekent…

Mevrouw Geertje Osinga (rechts op de foto) omschrijft de match met vrijwilligster en maatje mevrouw Anette Heuvelmans (links op de foto) als een succesverhaal.

Mevrouw Osinga kampt sinds een aantal jaren met gezondheidsklachten en een verslechterd zicht aan een oog. Na het overlijden van haar echtgenoot werd snel duidelijk dat een vrijwilliger/maatje die één keer per veertien dagen zou komen om samen te wandelen naar de stad en een praatje te maken erg welkom zou zijn.

“Van Annette weet ik dat ze komt en dat ze er voor mij is. Soms loopt een buurtgenoot ook even binnen maar zij heeft zelf geheugenproblemen en hoewel we soms samen de stad in gaan kan ik er nooit helemaal op vertrouwen dat we weer gezamenlijk thuis komen.”

Annette vertelt dat ze bij het kennismakingsgesprek met mevrouw meteen het idee had dat het goed zat tussen hen. Hoewel mevrouw Osinga bang was dat ze te veel gebreken had heeft Annette dat nooit ervaren. Annette zegt: “Wij zijn samen sterke vrouwen en laten dat gewoon op ons af komen”.

Samen gaan ze regelmatig de stad in waar ze dan een kopje koffie drinken of een hapje eten. Ook dan merkt Annette hoeveel obstakels en moeilijkheden er zijn wanneer je slecht ziet.

Annette is er ook om de dochter van mevrouw Osinga wat te ontlasten door bijvoorbeeld mee te gaan naar het ziekenhuis als haar dochter niet kan vanwege werk of ziekte. Annette springt dan bij en dat is heerlijk. Soms bellen ze ook even om wat te kletsen. Ze kijken elkaar lachend aan wanneer ze het over het bloemenverhaal hebben. Toen mevrouw verzuchtte dat ze haar kinderen best wel een bloemetje wilde sturen om hen te bedanken voor alles wat ze doen heeft Annette dat voortvarend opgepakt. Samen zijn ze ondanks het minder goede weer naar een bloemenwinkel gegaan om bloemen te bestellen. En het mooiste is: “De kinderen wisten dat ik dit zonder Annette niet had kunnen realiseren”. “Leuk toch” vult Annette aan.

Meer informatie
Maatje op Maat
T 0475 345135
E maatjeopmaat@welkom.nu