Hoot koetuur

(uit wijkblad Donderberg, januari 2017, door Hans Vas, fotografie Pieter Kersten)
Anders kun je het werk van de kostuumgroep van BAS niet omschrijven: echte haute (hoot) couture (koetuur). De dames van deze groep zijn echte vakvrouwen, zeker te weten, want niks is te gek voor hen op het coupeusevlak.
Of het nu gaat om het maken van een complete set nieuwe kostuums voor een bepaald optreden, of om het verbouwen van reeds bestaande pakjes in de hergebruik of, (zoals tegenwoordig vaak gebeurt want op internet worden de mooiste dingen hagelnieuw tegen spotprijzen aangeboden): het op maat maken van confectie couture zeg maar. Op de avond dat fotograaf Pieter en ik hen bezoeken hebben ze zo’n klus onderhanden. Het goud van de pakjes schittert je tegemoet en nu trachten ze dus alles op maat te maken voor de danseressen die ze moeten gaan dragen. Eén danseresje is gekomen om te passen. Maar er is een probleem voor de overige pakjes: ”de helpjes zijn niet doorgemeten”. Tsja… Kleermakers onder ons begrijpen dan dat dat cruciaal is natuurlijk.

bas-kostuumgroep1

Zo gaan ze in de aanloop naar de Bonte Avond in februari, of eerder naar de Kinder Bonte Avond in december al, van het ene dilemma naar het ander lijkt me. Je moet er ijzersterke zenuwen voor hebben want er is een tijdsdruk natuurlijk. Direct na de zomer- vakantie beginnen ze altijd al en wordt er een werkschema gemaakt en gekeken wat er gekocht, gemaakt, vermaakt of hergebruikt gaat worden. Thea, Mia, Ineke, Joke en Bien hebben we het dan over.

bas-kostuumgroep2Elke woensdagavond, van 19 tot 21.30 uur, vind je deze dames in Donderie dan achter de naaimachine. Al zeker 15 jaar lang. Twee jaar geleden vierde BAS z’n 25 jarig bestaan dus kun je nagaan hoe lang de harde kern van deze groep al in touw is eigenlijk. En de toekomst? Er is een probleem: de meisjes van tegenwoordig leren niet meer omgaan met een naaimachine. Uitzonderingen daargelaten. Hoort u tot die laatste categorie: schroom niet en meld u aan bij hen voor dit nobele vreugdevolle werk. “Hotel Kippevel” heet de Bonte Avond voorstelling van dit jaar en dat belooft weer veel schitterends. Bedenk als u in de zaal zit en u ziet al die prachtige kostuums voorbij komen, dan ook eens wat voor ’n werk daar achter zit. Van eenvoudige vrijwilligers die met heel hun hart en ziel dit in elkaar steken. Elk jaar opnieuw. Verwonder u met mij en bewònder hen!