Een man loopt met zijn hulphond een winkel binnen. Daar wordt hij zeer streng toegesproken door een medewerker, die vertelt dat honden niet zijn toegestaan in de winkel. De man probeert uit te leggen dat het om een hulphond gaat en dat deze wel naar binnen mag. Hij kan zijn pasje tonen als de medewerker dat op prijs stelt. Dat is tevergeefs, de winkelmedewerker is onvermurwbaar en wijst de man resoluut de deur. Alleen zonder hond is hij weer welkom.
Een situatie die overal voorkomt. Uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de vijf personen met hulphond wel eens de toegang is geweigerd. Onder andere winkelpersoneel, bediening, receptionisten en beveiligers vinden het lastig om een officiële hulphond te herkennen.
Zelfstandigheid
Dat is een doorn in het oog van Elmire. Haar vader heeft PTSS. “Mijn vader kwam op een gegeven moment nog nauwelijks buiten. Een boodschap doen en het maken van een wandeling was voor hem zwaar en lastig. Sinds een paar jaar heeft hij een hulphond. Deze voelt hem aan als hij bijvoorbeeld emotioneel wordt en zorgt ervoor dat mijn vader weer rustig wordt. Dankzij zijn hulphond komt mijn vader weer buiten de deur en durft hij weer zelfstandig ergens naartoe gaan. Dat is ook voor ons als familie geruststellend en minder belastend.
VN-verdrag
Toch kan Elmire zich erg boos maken over gebouwen die niet toegankelijk zijn voor mensen met hulphonden: “Er is zelfs een VN-verdrag waarin staat dat publieke gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap. Of het nu gaat om iemand in een rolstoel, iemand die blind is of iemand die afhankelijk is van een hulphond. Iedereen heeft het recht op mobiliteit en zelfstandigheid. Het VN-verdrag waarborgt dat mensen met hulphonden zijn toegestaan in openbare gelegenheden. ”
Winkeliers
Elmire heeft daarom contact gezocht met wijkbao Jean Goessen. Hij was het direct met Elmire eens. “Iedereen moet kunnen meedoen in onze samenleving. Het buitensluiten van personen mag dus gewoonweg niet”, aldus de wijkboa. Jean Goessen weet van nog enkele mensen dat zij op verschillende plekken in de wijk minder goede ervaringen hebben. Jean Goessen heeft contact opgenomen met enkele winkeliers en met de eigenaren van het winkelcentrum. Hierbij benadrukte hij dat hulphonden wel welkom horen te zijn. De gesproken winkeliers onderstrepen dit belang.
Stickers op ramen en deuren
Elmire heeft ook actie ondernomen. Ze heeft van Stichting Hulphond Nederland raamstickers gekregen. Op deze stickers staat dat hulphonden welkom zijn. Deze stickers worden binnenkort op de deuren van het winkelcentrum geplakt. Ook enkele andere plekken in de Donderberg gaat dat gebeuren.
Heb jij een winkel, werkplaats, praktijk of een plek waar mensen welkom zijn? Plak dan ook een sticker om te laten zien dat hulphonden bij jou welkom zijn. Kijk op www.eenhulphondiswelkom.nl of op www.hulphond.nl voor meer informatie.
Wat is PTSS?
Als je iets engs of schokkends (een trauma) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen.