Hulphonden zijn welkom in winkels en horeca!

Chantal Aspers met hulphond Flinn in het winkelcentrum
Chantal Aspers met hulphond Flinn. Rechts plakken Jean Goessen (Wijkboa) en Alex van der Schaaf (filiaalhouder van Jan Linders) stickers op de raam.

 

In het winkelcentrum Donderberg en bij de Donderie zijn raamstickers geplakt van de Stichting Hulphond Nederland. Daarmee laten deze accommodaties zien dat hulphonden van harte welkom zijn. Zo wordt invulling gegeven aan het recht op mobiliteit en zelfstandigheid van mensen die afhankelijk zijn van hun hulphond.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de vijf personen met een hulphond wel eens de toegang is geweigerd. Onder andere winkelpersoneel, bediening, receptionisten en beveiligers vinden het lastig om een officiële hulphond te herkennen. Een VN-verdrag waarborgt dat mensen met hulphonden zijn toegestaan in openbare gelegenheden. Een hulphond moet namelijk vrijheid bieden in plaats van een extra beperking opleveren.

Birol Yuksel met Chantal Aspers bij de ingang van de Donderie
Ook de SWAR wil als beheerder van de Donderie laten zien dat hulphonden welkom zijn.

Initiatief

Ook in Roermond komt het voor dat hulphonden worden geweigerd. Uit ervaring en om initiatief hierin te nemen heeft de Roermondse Elmire stickers besteld bij Stichting Hulphond Nederland. Haar vader heeft namelijk PTSS en hij heeft sinds een paar jaar een hulphond. Dankzij zijn hulphond heeft haar vader weer zijn zelfredzaamheid en zelfstandigheid terug. Elmire  kan dus benadrukken hoe belangrijk het is dat hulphonden in winkels, horecagelegenheden en andere gebouwen gewoon naar binnen kunnen.

Winkelcentrum Donderberg

De winkeliers van het winkelcentrum Donderberg willen met de raamstickers-actie laten zien dat iedereen, meten zonder beperking, welkom is in het winkelcentrum. Ook de SWAR wil als beheerder van de Donderie laten zien dat hulphonden welkom zijn. Met deze actie lopen de accommodaties voorop in Roermond en vormen ze hierin een mooi voorbeeld voor andere winkeliers en gelegenheden.

Gehandicaptenplatform

Chantal Aspers woont zelf op de Donderberg. Zij zit in rolstoel en ze heeft een hulphond die haar helpt zo zelfstandig mogelijk te leven. Chantal is lid van het Gehandicaptenplatform Roermond. Samen met voorzitter Jan van Roon van het platform neemt ze deel aan de stickeractie. Het Gehandicaptenplatform is een onafhankelijke organisatie voor collectieve belangenbehartiging en advisering van mensen met een beperking en chronisch zieken. Het platform is politiek onafhankelijk en is een officieel overlegorgaan van de gemeente Roermond. Chantal vertelt: “Ik ervaar zelf ook dat mijn hulphond niet altijd mee naar binnen mag. Dat maakt me boos en verdrietig. Mijn hond Flinn is namelijk altijd aan het werk voor mij. Daarom vinden we het vanuit het Gehandicaptenplatform enorm belangrijk dat er met deze stickeractie aandacht voor wordt gevraagd. Ik hoop dat ook op andere plekken in Roermond er winkeliers, horecagelegenheden en praktijkruimtes zijn, die volgen en die actief aangeven dat hulphonden welkom zijn. En ik hoop dat zij medewerkers en beveiligers informeren, zodat discussies hierover tot het verleden gaan behoren.”

Stickers op ramen en deuren

KNGF Geleidehonden en Stichting Hulphond Nederland zijn een actie gestart om meer bekendheid te geven aan hulphonden. Heb jij een winkel, werkplaats, praktijk of een plek waar mensen welkom zijn? Plak dan ook een sticker om te laten zien dat hulphonden bij jou welkom zijn. Kijk op www.eenhulphondiswelkom.nl of op www.hulphond.nl voor meer informatie. Op www.gehandicaptenplatform-roermond.nl vind je meer informatie over het gehandicaptenplatform.

De wijkboa plakt een sticker op de deur van het winkelcentrum