“In de Donderberg zijn heel veel mensen die je willen helpen”

Tijdens de eerste bijeenkomst van Maximina Nu Verder maakte Senem Munnecom een moodboard. Daarop liet ze zien wat haar doelen waren. Nu, een goed jaar later, heeft ze ze allemaal bereikt!

Senem woont sinds 2 jaar op de Donderberg. Zij loopt graag bij de vijver aan de Olieslagersstraat.

“Op de allerlaatste dag van 2016 verhuisde ik naar Nederland. Naar mijn man Marijn. We waren al eerder in Roermond getrouwd en in Antalya hadden we onze bruiloft gevierd. Nu zou ik echt in Nederland gaan wonen. In Roermond, in de Donderberg. Spannend, want ik kende er helemaal niemand. Ik had één voornemen toen ik hier naartoe kwam. Ik wilde in Nederland hetzelfde leven opbouwen zoals ik dat in Turkije had. Ik studeerde in Istanbul aan de universiteit. Had er een druk sociaal leven. Een goede baan. Ik werkte in Ankara en Antalya. Eerst bij een bank en later als kredietspecialist bij de Turkse vestiging van groentezaadbedrijf Nunhems. Daar leerde ik Marijn kennen.”

‘Ik wilde eropuit’

“Mijn eerste drie weken in Nederland was Marijn vrij. Toen hij daarna voor zijn werk op reis moest, ging ik naar Antalya. Terug in Nederland vierde ik voor ’t eerst carnaval. Ik wilde eropuit: mensen leren kennen, de taal leren spreken. Dat was lastiger dan ik dacht. Als Turkse was ik niet verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Ik kon dus niet bij Gilde opleidingen terecht. Thuis probeerde ik in mijn eentje via internet Nederlands te leren, maar dat was niet wat ik wilde. En toen kwam er op een dag een vrijwilliger aan de deur om mij als nieuwe bewoner van de Donderberg een welkomstpakketje te brengen. In dat tasje zat een folder van Maximina met allerlei cursussen. Net wat ik nodig had! Ik ging er de volgende dag meteen naartoe.”

‘Je leert je doelen te bereiken’

“Jammer genoeg zaten de taalklasjes helemaal vol. Coördinator Lei Janssen stelde me toen voor om aan het project Nu Verder mee te doen. Nu Verder helpt vrouwen uit allerlei culturen om hun eigen toekomst op te bouwen. Je leert je eigen kwaliteiten kennen en je bepaalt de doelen die je wilt bereiken. Tijdens de bijeenkomsten leer je dan hoe je die doelen kunt bereiken. Ik kreeg ook een coach. Jeanet Kurstjens hielp me verder om mijn weg te vinden. Ik ging rijlessen nemen omdat mijn rijbewijs hier niet geldig was en ik leerde het Taalcafé kennen. Mijn taalcoach Miriam Smeijers stimuleerde me om vrijwilligerswerk bij Proteion te gaan doen, maar we lazen ook samen de krant. Ik wilde Nederland beter leren kennen. Wilde weten hoe de politiek hier werkt.”

‘Ik voel me nu helemaal thuis’

“Bij Maximina leerde ik mijn vriendinnen Sofia uit Mexico en Tania uit de Oekraïne kennen. Ik ontdekte de wijk, de winkels en de mooie vijvers waar ik vaak ga wandelen. Ik voel me nu helemaal thuis hier. Voel me gelukkig. Natuurlijk mis ik mijn vrienden en mijn familie, maar via internet zijn ze toch altijd dichtbij. Mijn telefoon is daarom heel belangrijk voor mij. Het is mijn contact met Turkije én het is mijn woordenboek. Google Translate moet me nog vaak helpen.

Als vrijwilliger help ik de Wereldwinkel met de financiële administratie. Ook heb ik weer een fulltime baan bij Nunhems, nu in Nunhem. Ik kan me goed redden in het Nederlands én haalde mijn rijbewijs. Alles wat ik tijdens de eerste bijeenkomst van Nu Verder op mijn moodboard plakte, heb ik bereikt. Daar ben ik trots op! Ik heb ontdekt dat er in de Donderberg heel veel mogelijkheden zijn. En heel veel mensen die je willen helpen. Je hoeft ze alleen maar op te zoeken.”