In de voetsporen van de wolf

“Kijk, met deze camera hebben we de wolf gefilmd”, vertelt Wim Tegels aan een groepje kinderen. Hij haalt ondertussen een camera uit een grote doos. De kinderen zijn onder de indruk en luisteren aandachtig naar de verhalen. Even daarvoor hebben ze bij de ECI Cultuurfabriek naar de film over de wolf gekeken. Een film die wordt vertoond vanwege het 55-jarig bestaan van IVN.

Drie jaar lang heeft ecoloog Wim Tegels meegewerkt aan de documentaire. Regisseur Cees van Kempen levert een prachtige natuurfilm die geheel in het teken staat van de terugkeer van de wolf. Meer dan duizend dagen brachten Van Kempen en zijn team door in de bossen van Nederland, hetgeen beloond werd met schitterende beelden van de meestal schuwe wolven.

Zo’n tachtig kinderen en ouders bezochten op 10 maart de film. Ook vanuit de Donderberg was een delegatie van 16 kinderen en 11 ouders aanwezig. Na de film bestoken ze Tegels met vragen. Floor gaat een spreekbeurt over de wolf houden. Een jongetje vertelt dat de jonge welpjes in de film de meeste indruk op hem hebben gemaakt.


Als uitsmijter konden de kinderen enkele dagen na de film op de Meinweg zelf speuren naar de wolf. In het zand konden ze een gipsafdruk maken van een wolvenpoot. Onder begeleiding van IVN-gidsen gingen ze op pad. Wim Tegels tempert de verwachtingen: “In die drie jaar dat ik sporen zocht, heb ik maar honderd keer ook echt een wolf gezien. De kans is dus maar erg klein dat we vandaag een wolf tegenkomen.”

Een dagje op ontdekkingstocht in het bos is voor de meeste kinderen leuk en boeiend. Of ze nu wel of geen wolf tegenkomen. Het blijft een mooie ervaring, waaraan ze in elk geval een fraaie gipsafdruk aan overhouden.

De film over de wolf wordt ook eenmalig exclusief in de Donderie getoond. Kinderen en ouders van de Donderberg, de Kemp en het Roermondse Veld zijn welkom. Het bezoeken van de film is gratis. Wim Tegels en ambassadeur Floor zijn deze dag ook erbij. Wil jij erbij zijn? Houd dan Facebook in de gaten voor de datum en tijdstip @donderbergroermond.