Je denkt niet na maar handelt direct

Ze was op weg naar een vriendin die in een ziekenhuis in Zuid-Limburg lag. Even stopte ze om wat fruit te kopen. Toen zag Jolanda een man op de grond liggen met twee mensen om hem heen. “Zijn lippen en vingers waren al blauw-paars aangelopen. Ik wist dat ik niet moest nadenken, maar dat ik direct moest handelen. De twee mensen die erbij stonden konden niet reanimeren. Ik had gelukkig een paar maanden geleden bij Maximina een reanimatiecursus gevolgd.”

Jolanda is direct met reanimeren begonnen, zoals ze dat tijdens de cursus had geleerd. In de tussentijd kwamen er andere mensen toegesneld. Twee mensen konden mee reanimeren, zodat ze elkaar konden helpen en aflossen. Jolanda: “Ik had geleerd om 30 keer te drukken en twee keer te beademen. De andere
mensen deden dat net even anders. Ik dacht oké en heb omgeschakeld. Zij drukten en ik beademde”.

Grote impact

Jolanda had nooit gedacht dat ze zo snel na het volgen van de cursus haar vaardigheden al in de praktijk moest brengen. “Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig is. Maar dit is wel uiteindelijk hetgeen waarvoor je het doet. Iemands leven redden. Het was heftig om mee te maken en het heeft een grote impact op mij gehad.”

Een mensenleven telt

Met de man gaat het inmiddels weer iets beter. Het ziet ernaar uit dat hij geen blijvende schade van zijn hartstilstand heeft opgelopen. “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Hoe meer mensen dit kunnen, des te meer mensen met een hartstilstand gered kunnen worden. En dat is het belangrijkste wat telt, een mensenleven”, zo is de stellige  overtuiging van Jolanda.

Ook leren reanimeren

Wilt u ook leren reanimeren? Regelmatig worden er cursussen gegeven. Binnenkort organiseert Bewonersoverleg Componistenbuurt samen met de Woonkamer
van Buurt een reanimatiecursus. Er zijn nog enkele plekken vrij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bert.pansters@home.nl, tel. 06 51084146.

Donderbergse vrouwen krijgen uitleg tijdens een reanimatiecursus die ze in oktober hebben gevolgd.. De cursus werd gehouden op initiatief van twee wijkbewoonsters en was mede mogelijk door een eenmalige subsidie vanuit Kleur-je-Wijk.