Jongeren werken ideeën voor Engels pleintje uit

Het Engels pleintje ligt ingeklemd tussen de Donderberg (Sterrenberg) en Hoogvonderen. Groepjes jongeren komen hier regelmatig samen om actief bezig te zijn. Een balletje trappen en wat te relaxen. Het pleintje is echter niet meer wat het was. Losliggende stoeptegels en verouderde materialen.  Binnen het wijkontwikkelingsprogramma Donderberg lagen er plannen om dit pleintje op te knappen en het terrein in te richten voor jongeren tussen de 13 en 16 jaar. Enkele jongeren zijn, samen met het jongerenwerk van Wel.kom, aan de slag gegaan met het uitwerken van ideeën voor het pleintje.

Drie jongeren vertellen enthousiast over hun betrokkenheid bij de herinrichting. Younes (13 jaar), Fardien (16 jaar) en Aliyah (13 jaar) wonen alle drie in de directe omgeving van het Engels pleintje. Ze zijn zelf dan ook vaker op het pleintje te vinden om met vrienden en vriendinnen te voetballen. Toen ze van de plannen hoorden boden ze zich meteen aan mee te helpen aan de verbetering van het plein.

Binnen budget

De jongeren hebben veel geleerd van het ‘project’. Ze werden tijdens het traject begeleidt door jongerenwerker Hassan van Wel.kom. Zo moesten ze zelf vergaderingen plannen en kregen ze een budget te horen dat beschikbaar was voor de herinrichting. “Eerst denk je dat het budget echt veel geld is. Maar als je dan gaat kijken op een website, wat speeltoestellen kosten, dan valt het erg tegen. Ik wist niet dat die zo duur zijn”, zo vertelt Younes. “Het is ons toch gelukt om binnen het budget speeltoestellen uit te zoeken.”

Spannend

Ook moesten de jongeren in overleg met de gemeente. Dat was in het begin best spannend. Al snel bleek dat de medewerker van de gemeente goed mee dacht en open stond voor hun ideeën. Aliyah: “Ik dacht dat het veel moeilijker zou zijn. Ik vond het wel fijn dat we uiteindelijk zelf mochten kiezen”. De gemeente heeft de plannen in tekeningen uitgewerkt en met de jongeren besproken. Ook zijn de plannen door de gemeente en Wel.kom met buurtbewoners besproken.

Zitpoeven en sporttoestel

De speeltoestellen zijn inmiddels besteld en nu is het afwachten totdat ze geleverd en geplaatst worden. Dat zal naar verwachting na de zomervakantie gaan gebeuren. De twee trapveldjes blijven en op het verharde trapveldje worden scheefliggende tegels recht gelegd en wordt de belijning vernieuwd. Een lantaarnpaal die te dicht op het grastrapveldje staat, wordt ongeveer 5 meter verplaatst. In de buurt van het verhard trapveldje komt een nieuwe afvalbak. In plaats van houten zitbanken plaatst de gemeente betonnen zitpoeven bij het verhard trapveldje aan de kant van de garageboxen.

Om te voorkomen dat auto’s het speelterrein oprijden worden varkensruggen geplaatst aan de kant van de garageboxen. De speelvoorziening krijgt ook een nieuw klim-/sporttoestel en een nieuwe mandschommel.