Zo’n 15 jaar geleden kwam José Drent een kijkje nemen bij Stichting De Sterrenberg. En zoals dat met veel van haar collega-vrijwilligers ging, bleef ze plakken. Inmiddels is José penningmeester van de stichting en is ze minstens drie keer per week op Lunastraat 1 te vinden.‘Ik heb hart voor de wijk én hart voor de stichting. Ik woon al 35 jaar op De Donderberg. Ik kom uit de binnenstad, maar ik ben in al die jaren verknocht geraakt aan deze wijk. Vroeger hielp ik altijd mee in de tent tijdens Koninginnedag en ik was betrokken bij het pleintje waar ik woon. Nu ben ik alweer jaren actief in Stichting De Sterrenberg. Ik vind het leuk om samen met anderen iets voor de bewoners van de wijk te betekenen.De vrijwilligers van De Sterrenberg vormen één sterk, hecht team. Een heel trouw team ook. We zijn met zes vaste vrijwilligers, allemaal powervrouwen. We doen het echt samen.Daarom vind ik het eigenlijk helemaal niet leuk dat ik nu geïnterviewd word.Ik ben maar een onderdeel van de groep. We kunnen niet zonder elkaar!’
Alsjeblieft en dankjewel
‘Wat ik zo fijn vind, is dat we als vrijwilligers helemaal op één lijn zitten. We vinden het belangrijk om iets voor de wijk te doen, om met name de kinderen iets mee te geven. Elke woensdagmiddag is er een knutselmiddag in ons pand op Lunastraat 1. Tijdens die knutselmiddagen hebben we veel plezier en spreken we een aantal regels met elkaar af. We willen graag dat iedereen beleefd met elkaar omgaat. Daarom zeggen de kinderen juf tegen de vrijwilligers, vragen ze met alsjeblieft en zeggen ze dankjewel. We spreken Nederlands met elkaar en telefoons blijven in de tas. Kinderen vinden die duidelijke structuur fijn. Soms hebben we een buitenactiviteit en dan komen er oudere kinderen die niet meer naar de knutselmiddag komen, kijken. ‘Juf,mogen we ook wat drinken?’, vragen ze dan. Of: ‘Mogen we een voetbal pakken?’ Ik vind het geweldig dat wij ze dat geleerd hebben.
Lichtpuntjes
‘De Sterrenberg heeft zo zijn problemen. Drugs, prostitutie, armoede, het komt hier allemaal voor. Juist daarom is het goed dat er ook lichtpuntjes zijn, dat we de bewoners een fijn moment kunnen bezorgen. Dankzij de subsidie van de gemeente en de creativiteit van de vrijwilligers, kunnen we de knutselmiddag gratis aanbieden. Ik ben altijd op zoek naar goedkope knutselspulletjes, soms krijgen we ook weleens materialen aangeboden van mensen die bijvoorbeeld met hun hobby stoppen. Knutselspulletjes zijn dan ook erg welkom.
Ogen en oren
‘De stichting is er niet alleen voor kinderen. Op de Lunastraat komen mensen van 5 tot 95. Op maandagmiddag is er een inloop voor ouderen, op woensdagmorgen is er Nederlandse les die door Wel.kom verzorgd wordt, ’s middags is er dan knutselmiddag en op donderdagmiddag is er Spaanse les. Verder zijn hier allerlei vergaderingen en bijeenkomsten.
Iedereen hoort erbij op Burendag
‘Tegenwoordig is de spelruimte in de wijk geconcentreerd rond Gotcha. Op de pleintjes in de wijk is niets meer voor kinderen. Jammer, vind ik. Want voor ouders is het fijn als hun kinderen dichtbij huis kunnen spelen. Vroeger trokken we met de stichting de wijk in. Speelgoed, stelten, in de zomer een waterglijbaan, alles namen we mee.Zelfs koffie en limo. Dat waren momenten waarop we de buurt bij elkaar haalden. Jammer genoeg hebben we daar het geld niet meer voor. Gelukkig is er Burendag. Burendag is in De Sterrenberg één groot feest. Er is muziek, BBQ, er is een modeshow. Het is een hele mooie dag voor de hele buurt. In onze wijk zijn elk jaar zo’n 300 verhuizingen. Dan is het moeilijk om alle bewoners betrokken te houden. Burendag is een van die dagen waarop iedereen erbij hoort. Dat geeft zoveel positieve energie. Dan weet je weer waarvoor je het allemaal doet!’ Burendag is dit jaar op 28 september.
Volg Stichting De Sterrenberg op Facebook om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.