Juul zou het liefst overal waar hij afval op de grond ziet op gaan ruimen

Juul de zoon van Anne-Marie van Rijn, ruimt zo jong als hij is, al rommel van de straat op. Hij is 5 jaar, woont samen met zijn moeder op de Plutolaan en gaat sinds augustus naar groep 2. Afval opruimen doet hij vaak na schooltijd of na het avondeten. Zijn moeder noemt hem vaak gekscherend een kleine wereldverbeteraar maar stiekem hoopt ze, dat ze dit over een paar jaar nog steeds kan zeggen.

Zijn moeder vertelt:” Ongeveer een jaar geleden gooide hij een papiertje op de grond, dat ik hem weer liet oprapen. Ik heb uitgelegd dat rommel in de prullenbak hoort en niet op de grond, omdat dit slecht is voor de plantjes en diertjes en omdat het natuurlijk niet uitziet als er overal rommel ligt. Vanaf dat moment viel hem steeds vaker op hoeveel rommel er overal ligt en wilde hij het ook op gaan ruimen. Hij wilde dit met zijn handen doen, maar omdat ik dit zelf geen prettig idee vond, heb ik 3 goedkope afvalgrijpers voor hem besteld.

”Vanaf dat moment gaat hij meerdere keren per week rommel opruimen, in het pleintje bij ons achter. Soms samen met mij, maar soms ook met kindjes uit de buurt en vaak ook alleen. Hij verzamelt het afval in een emmer, die hij daarna leegt in onze duobak. Veel buurtgenoten hebben er al eens een compliment over gemaakt. Om een of andere reden blijft het afval steeds opnieuw weer verschijnen. Het gaat om blikjes en flesjes, ijsstokjes en snoeppapiertjes, maar ook om grof afval dat mensen aan de straat zetten en dat de kinderen uit de buurt vervolgens slopen en over het hele pleintje verspreiden. Nadat het oud papier bij ons in de buurt geweest is, ligt het pleintje ook steevast bezaait met papier en piepschuim”.

”Juul zou het liefst overal waar hij afval op de grond ziet op gaan ruimen, maar omdat hij pas 5 is mag hij zonder mij nog niet verder komen dan het pleintje achter het huis. Zijn grote droom is om vuilnisman te worden. Maar dan wel de meneer die de vrachtwagen bestuurt. Toen ik hem de dag voor zijn verjaardag vroeg, wat hij het liefste voor zijn verjaardag wilde, antwoordde hij: de speelgoedvuilniswagen die mijn beste vriend ook heeft. Dus ook binnen in huis verzamelt hij (lees scheurt hij bijvoorbeeld papier in stukken) afval dat vervolgens door de vuilniswagen opgehaald wordt en naar de vuilnisbelt gebracht wordt”.

”Ik probeer hem vooral te stimuleren in zijn gedrag en nu 2 van de 3 grijpers kapot zijn en de 3e ook na begint te laten ben ik op zoek gegaan naar nieuwe. Omdat ik er van overtuigd ben dat er genoeg mensen zijn die zo’n ding ongebruikt thuis hebben liggen, ben ik het maar in die hoek gaan zoeken. Want uiteindelijk doet hij het niet alleen voor zichzelf, maar voor een schonere buurt.

Door: Angela Hokstam
Foto’s: Anne-Marie van Rijn