Tien dames zitten deze zaterdagochtend klaar voor de cursus brandveiligheid. Een cursus waarin ze veel leren over een veilige woning. Ook leren de deelnemers hoe ze een beginnend brandje zelf kunnen blussen. Brandweerman en instructeur Mark Kemmeren van VeTraNed zorgt voor een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk.
Mark zet de cursisten op aardig wat momenten stevig aan het nadenken. “Hoe lang denk je dat je de tijd hebt om uit het huis naar buiten te gaan, als dit in brand staat”, kijkt hij vragend rond. Niemand heeft een idee. Een enkele cursist waagt een dappere poging. Zo wordt gedacht aan een kwartier, 20 minuten of zelfs een half uur. “Allemaal veel lang”, benadrukt Mark, “je hebt echt niet langer dan 2 tot 3 minuten de tijd om met je partner of gezin naar buiten te gaan. Zeker als je ’s-nachts diep ligt te slapen, is dat maar heel kort. Daarom is een rookmelder echt van levensbelang.” Gelukkig hebben alle deelnemers inmiddels een verplichte rookmelder geïnstalleerd.
De dames krijgen veel informatie. Na alle uitleg is het dan eindelijk tijd om buiten echt aan de slag te gaan. Mark heeft aan de voorkant van de Donderie een opstelling gemaakt met een vuurtje. De deelnemers mogen nu om beurten het vuurtje doven met een brandblusser. Als het even iets langer duurt moedigt Mark aan “Kom op dames, de brand wacht niet tot jullie er klaar voor zijn”.
De dames hebben er zichtbaar veel plezier in. “Ik ga vanmiddag echt in mijn huis rondkijken wat ik kan verbeteren”, zo vertelt één van de cursisten na afloop van de dag. “Dat ga ik ook doen”, lacht een andere cursist: “ik ga zo snel mogelijk ook een rookmelder ophangen bij de wasdroger.” De cursus heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.
De brandveiligheidscursus is een initiatief van de Somalische stichting Iftiin. Al eerder bood de stichting een reanimatiecursus aan. De stichting Iftiin wil op zo investeren in bewustwording op het gebied van veiligheid. Ook draagt dit bij aan een stukje saamhorigheid in de wijk. Om deze cursus te organiseren is een eenmalige subsidie aangevraagd bij Kleur-Je-Wijk. Iedere buurtbewoner met een goed plan kan een aanvraag indienen. Een bewonerscommissie beoordeelt de plannen.