Leerlingen toetsen eerste ideeën voor verbetering Donderberg

Wethouder IJff gaf op 30 november 2017 het startschot voor het Jeugd-WOP!

Leerlingen van BC Broekhin, Lyceum Schöndeln en Niekée zijn volop aan de slag met de vraag: “Hoe zou jij de Donderberg verbeteren?” Daarmee bieden ze jeugdige inspiratie aan het wijkontwikkelingsproces (WOP) dat de Roermondse wijk Donderberg rijk is. Tegelijk doen ze, buiten de schoolmuren, ervaring op met maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Op donderdag 8 februari 2018 is de ‘Tips&Tops-sessie’ van het zogenoemde Jeugd-WOP. Dan toetsen de leerlingen hun verbetervoorstellen bij een adviespannel bestaande uit wijkbewoners en professionals die werken in de wijk. Op basis van de ‘Tips’ en ‘Tops’ die ze krijgen, kunnen ze hun plan aanscherpen en presenteren tijdens de Jeugd-WOP finale op 17 april bij het Gouvernement in Maastricht.

Zo’n 80 leerlingen van BC Broekhin, Lyceum Schöndeln en Niekée startten hun jeugdige wijkanalyse op 30 november 2017 met een wandeling door de wijk. Onder leiding van wijkbewoners genereerden ze input voor verbetervoorstellen. Op 8 februari presenteren ze die in drie minuten durende pitches aan een adviespanel. Met behulp van de ‘Tips’ en ‘Tops’ die ze krijgen, kunnen ze hun plannen aanscherpen. Ook is er een kennismarkt waar wijkbewoners en professionals die werken in de wijk als coach optreden.

Door dit project worden de leerlingen zich bewust van de wijk waarin ze wonen, naar school gaan of doorheen fietsen. En van het feit dat hun ideeën ertoe doen en ze de wereld dichtbij huis kunnen verbeteren.