Lindebloesemthee verzacht de longen

Deel 2 – Lindebloesemthee:

Al eeuwenlang wordt over de hele wereld koffie en thee gedronken. Het is deel van de volkscultuur en traditie. Hoe de thee en koffie wordt bereid, geserveerd en gedronken zegt veel over de cultuur uit bepaalde streek of gebied. Ook worden vaak geneeskrachtige werking aan de soorten toegeschreven. De Donderberg is een wijk waar ruim 80 nationaliteiten leven. We gaan op zoek naar de verschillende theesoorten. Uit welke regio komen ze, welke ingrediënten heb je nodig en hoe bereid je ze? En natuurlijk antwoord op de vraag wanneer drink je deze soort?

In de tweede aflevering vertelt Tülay over Lindebloesemthee. Een theesoort die onder meer in Turkije veel wordt gedronken. Maar ook in Duitsland is de thee erg populair. Deze thee wordt juist in de wintermaanden veel gedronken, het versterkt namelijk het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat je de winterkwaaltjes beter de baas bent. De oorspronkelijke kleur van de thee is geel, daarna verandert het in dieprood.

Het recept voor de thee is afkomstig van de vader van Tülay. “Toen hij in Kayseri (midden Turkije) zijn dienstplicht vervulde, was mijn vader verantwoordelijk voor het ontbijt in zijn kazerne. Hij zette toen ook de Lindebloesemthee, die erg geliefd werd onder de dienstplichtige militairen van die tijd”, zo vertelt Tülay.

Naam : Lindebloesemthee

Gelegenheid: In de winterperiode kan deze thee gedurende de hele dag worden gedronken
Gezonde werking: De thee versterkt het immuunsysteem, het verzacht de longen en lost slijm op. De thee helpt bij verkoudheid en verlicht keelpijn en hoofdpijn. Lindebloesemthee werkt kalmerend en rustgevend en helpt bij een goede nachtrust. Ook is Lindebloesemthee goed voor de spijsvertering.
Ingrediënten

  • Lindebloesem als basis de andere ingrediënten kun je naar eigen smaak en wens toevoegen.
  • Steranijs
  • Kaneel
  • Rozenbottel
  • Kruidnagel
  • Kweepeer
  • Citroen en gember in dunne schijfjes, Deze zijn om te serveren en worden niet meegekookt in de thee.

Benodigdheden

  • Kooktoestel
  • (steel) pan/roestvrijstalen
  • theepot
  • zeef

Bereiding:

Neem een pan of een roestvrijstalen theepot en doe daar de ingrediënten in. De basis is de lindebloesemthee, de andere ingrediënten kunnen naar wens toegevoegd worden. Spoel de lindebloesemthee om met koud water. Voeg telkens één kop koud water toe en breng het aan de kook. Laat het geheel goed sudderen, zodat de ingrediënten voldoende smaak kunnen afgeven. Na een minuut of 10 kunnen de eerste kopjes thee worden genomen. Zeef voorzichtig het vocht eruit en laat de ingrediënten achter. Voeg nieuw water toe voor een volgend rondje thee. De thee kan blijven staan en later opgewarmd worden om te drinken. Binnen twee dagen opmaken. Geniet van je eigen Lindebloesemthee.

Tip

Voor de heilzame effecten van lindebloesemthee is het aan te raden om het eerst in de lichtgele kleur te drinken. Daarna wordt de thee rood wanneer je extra water toevoegt. Laat het niet langer dan 10 minuten koken om de medicinale eigenschappen te behouden.

Dit artikel is gebaseerd op input en ervaringen van mensen. Een wetenschappelijke claim of grondslag ontbreekt. Er kunnen dan ook geen rechten aan deze publicatie worden ontleend.