Maak kennis met wijkcoach Miriam Delissen

(uit wijkblad Donderberg, april 2017, door Wendy van den Berg)
In deze reeks interviews maken we kennis met wijkcoaches vanuit het project Ontdek je (Wij(k)kracht. Het project Ontdek je (Wij(k)kracht heeft als doel om vrijwilligers op de Donderberg met kennis en vaardigheden te versterken. De deelnemers aan de cursus van afgelopen zomer zetten zich nu bewust in voor mensen in de wijk Donderberg. Zij willen bewoners als vrijwilliger werven en bewoners/vrijwilligers ondersteunen bij vrijwilligerswerk. Door het doen van vrijwilligerswerk neem je actief deel aan het leven op de Donderberg en zet je een stap op de participatieladder. Doordat er via dit wijkblad kennis wordt gemaakt met wijkcoaches zullen ze herkenbaar zijn als coach voor de wijk Donderberg.

miriam-delissen-wijkcoachMiriam Delissen: “Van helpen word je zelf ook beter
Ik ben als vrijwilligster begonnen bij de dagopvang voor de ouderenzorg. In het begin was ik best terughoudend en durfde niet veel te zeggen. Diana heeft me daarbij ontzettend geholpen. Ik ben veranderd door het vrijwilligerswerk want als je me 2 jaar geleden had gevraagd om dit interview te doen, had ik waarschijnlijk nee gezegd. Nu is mijn zelfvertrouwen zo gegroeid dat ik het wel durf. En ik heb geleerd om nee te zeggen en duidelijker mijn grenzen aan te geven. Als je iets moet doen waar je niet helemaal achter staat, lukt het niet goed. Nu durf ik dat wel en daar ben ik trots op. Dit is wat ik andere mensen ook gun, dat ze beseffen dat ze meer kunnen dan ze denken. Dat kan je dus zelf ook bereiken door vrijwilligerswerk en ook daar kunnen wij bij helpen.

Hulp vragen vindt iedereen moeilijk
We leggen daarom het liefst geen drempel. Wie binnen wil wandelen is welkom en wordt ontvangen met een vers kopje koffie of thee. Op donderdag kan je van 10 tot 15 uur zo bij de WoonZorgBrigade/Burenhulp (in de Donderie) binnenwandelen. Zit je buiten deze tijden ergens mee, dan kan je altijd mailen of bellen. We nemen dan zodra mogelijk, contact met je op. De mensen die hier komen, hebben hele verschillende vraagstukken. Het gaat van hulp in het huishouden tot een ritje naar het ziekenhuis. Of hulp met een computer. Alles waar ze mee zitten, kunnen ze hier bespreken. Ze kunnen ook komen om gewoon eens een praatje te maken als ze dat nodig hebben.

Wijkcoach
Voor mij betekent wijkcoach zijn, dat mensen een aanspreekpunt hebben. Veel mensen weten al dat ik actief ben in de wijk en durven me daardoor makkelijker aan te spreken. Ik kan geen problemen wegtoveren maar ben nu veel beter in staat om samen met de mensen op zoek te gaan naar een oplossing. Soms is een gesprek alleen al genoeg en soms wijzen we ze de weg naar iemand die ze daadwerkelijk kan helpen. Dat ligt eraan waar deze persoon mee zit. Onze kracht is om daadwerkelijk het hele verhaal aan te horen zonder te oordelen en zo met de mensen zelf naar een oplossing te werken.

Wij helpen ze niet door meteen met oplossingen te komen, wij helpen ze om zelf bij een oplossing te komen. Want als je zelf iets bedenkt is dat meestal beter dan waar een ander mee aankomt. Je kent zelf je situatie namelijk het beste.

wijkcoach