Met het Jeugd-WOP naar Maastricht

Een tijd terug werden jongeren gevraagd of ze mee wilden doen aan een Jeugd WOP. Het grote mensen WOP (Wijk Ontwikkelings Plan) bestaat al een tijdje, maar als het klaar is … maakt de Jeugd er gebruik van.

Dus werd er gedacht, waarom vragen we dan niet aan de jeugd hoe zij het willen en de toekomst zien. Er werd een hele dag in groepjes door de wijk (4 buurten) gelopen en ze kregen info van de bewoners of andere info bronnen. Tevens brachten ze bezoeken aan de organisaties die al veel goede en leuke dingen in de wijk doen. Door deze werkgroepen werd uitgelegd wat ze doen en natuurlijk waarom. Zo kon de jeugd een beeld krijgen wat er is en wat wij (vooral de jeugd) nog missen. Je ziet bijna overal als het vrijwilligers zijn dat deze al een bepaalde leeftijd hebben en zeg nou zelf IK (64jr.) zie mezelf nog geen breakdansen geven of zelfs handballen…. ppppffff. Maar het zijn wel dingen die er moeten komen zodat we straks ook de jeugd in onze wijk houden.

Het is 12:15 uur als de bussen zich melden bij Broekhin. We gaan naar Maastricht, genietend van de zon, voor een gezellige en leerzame middag.

We worden ontvangen met een drankje en natuurlijk de bekende chocolaatjes.

Dan gaan we naar de grote zaal en mogen we even als echte gedeputeerden op het pluche zitten….Ook al zijn de heerlijke stoelen in werkelijkheid van leer.

Bert Martens is vandaag onze spreekmeester en praat de middag aan elkaar. Hij stelt de groepen voor en waar ze voor staan. Elke groep heeft een eigen project uitgewerkt en draagt dit voor aan de jury met o.a. Gerard Ijff, Marleen van Rijsbergen, Ramona Jansen en Daan de Kubber.

Er waren 11 groepen die elk hun eigen verhaal en invulling vertelden. Hoe zij iets aan de Donderberg zouden willen veranderen. Sommige hadden het al bijna uitgewerkt en sommige waren nog in de “het moet anders” fase.

Maar allemaal leuke ideeën.
1. De wijk kleurrijker maken.
2. Betere uitstraling.
3. Gezonde voeding.
4. Urban fitness.
5. Volwassenen samen brengen.
6. Verbinding tussen de verschillende culturen.
7. Meer voor 60+.
8. De leefomgeving.
9. De rotonde Koninginnenlaan /Donderbergweg.
10. Communicatie bv. chatten via de bestaande website van de wijk.
11. Elk jaar een feestdag voor iedereen.

De jury trok zich terug en de aanwezige genoten van de zonneschijn in het Gouvernement park.

Toen ging de bel en iedereen was klaar voor het oordeel. Haha, nee hoor ze waren heel aardig. Hier volgt het jury-oordeel over de 11 groepen.
1. Doorzetten maar let op wat het kost.
2. Kijk wat er in en buiten Roermond al gedaan is en overleg met de Wijkraad.
3. In het Wijkblad zet daar gezonde recepten in …. Is al een begin.
4. Moet wel betaalbaar zijn maar werk dit uit met b.v. de fysio-therapeut.
5. Bouw een netwerk en kijk hoe je kan samenwerken met b.v. Maximina.
6. Doorzetten maar let op wat het kost.
7. Doorzetten maar let op wat het kost.
8. Kijk wat er in en buiten Roermond al gedaan is en overleg met de Wijkraad.
9. In het Wijkblad zet daar gezonde recepten in …. Is al een begin.
10. Moet wel betaalbaar zijn maar werk dit uit met b.v. de fysio-therapeut.
11. Pimpen …. Niet iedereen kan je vriend zijn maar je kunt wel vriendelijk tegen iedereen zijn.
12. Jullie idee kan een goede impuls zijn voor die het al wilde doen maar nog niet/nooit begonnen zijn.
13. Website ….. er zijn er al 2 misschien kan de school deze wel combineren en uitbreiden.
14. Wijkfeest…..ga vooral in gesprek met Sami die meer info over de A73 heeft.

In de wandelgangen wordt er wel gezegd dat het jammer is dat deze rondgang over de Donderberg te kort was om echt alles te weten en verbindingen te maken of de juiste info te krijgen. Misschien, als het nog eens plaatsvindt, het verspreiden over meer dagen.

Maar wat steeds naar voren kwam door de jury…..samenwerken. Natuurlijk is dat prima omdat je dan op die manier gebruik kan maken van ieder zijn ding…..De jeugd met zijn enthousiasme en de (iets) ouderen met hun ervaring.

Maar al met al wat een leuk initiatief en het moet zeker (al kunnen niet alle dingen uitgevoerd worden) …… voorstellen nader bekeken/uitgevoerd worden.

Met dank aan Chris Meys (coördinator), Bert Martens (onderwijs/interim rector Broekin) en Ellen Janssen om dat zij op één van haar (weinige) vrije dagen hierbij aanwezig was en ook natuurlijk de mensen die ik door mijn Alzheimer light vergeet…..
BEDANKT voor de geweldige ervaring.

© Diana Bolk – Donderberg Wijkblad, mei 2018