Mijn buurt …. troep op de stoep

Waar is het gebleven…. Nee niet de troep op de stoep. Maar waar is het gebleven !! De normen en waarden, waar is het gebleven…. Je kijkt om je heen en wat zie je: “Troep op de stoep”.

Ik weet nog als klein meisje zei mijn Oma altijd … nee niet het papiertje weggooien, stop maar in je zak tot je of een vuilnisbak tegenkomt of neem het mee naar huis. Lekker frietje lopend onderweg opeten maar nu is het zakje leeg… een blikje opdrinken maar nu is het leeg… lekker broodje gekocht in het winkelcentrum maar honger, dus onderweg naar school lekker opeten…Maar dan is het leeg of op en dan, alle regels die we geleerd hebben zijn we vergeten. Troep op de stoep.

Het is donderdag we zetten (ja pas om half 7) de vuilnisbak buiten en ja echt ook de zak met plastic. Welke week het is maak niet uit we zetten het alle 2 buiten en dan blijkt het niet de juiste week voor plastic te zijn… Tuurlijk halen wij die zak dan weer naar binnen !!! U TOCH OOK !!! De honden en katten plassen en poepen tegen de zakken of maken die kapot maar ach u bent het kwijt … troep op de stoep. Elk jaar krijgt elke woning een A4 met alle datums voor het ophalen van afval, plastic enz….. er staan ook belangrijke nummers op die kaart. Hij hangt het beste in de meterkast .… Maar weggooien kan ook !! OF NIET !!

We hebben ook bij het winkelcentrum allerlei bakken staan. Waar je van alles in kan doen (wel graag in de juiste bak doen) zo is er ook een glasbak, bedoelt voor flessen of potten maar als je nu een nieuw raam hebt geïnstalleerd, waar laat je dan dat oude raam…Tuurlijk naast de glasbak want het gat is te klein… je snapt niet waarom het raam er niet in past: “Waarom is dat gat zo klein??” !!!

Het is zo jammer dat veel normen en waarden verloren zijn gegaan. Vertellen wij onze kinderen die normen en waarden niet meer… doen we het ze niet meer voor. Zoals blijven staan bij een ROOD poppetje om over te steken. Mijn kleinkind zegt nog steeds als ik blijf staan…”Tuurlijk Oma poppetje rood mensje dood”. Het is een lullig zinnetje maar ze vergeet hem nooit meer. Je moet nu eenmaal beginnen als ze nog klein zijn, herhalen, herhalen en herhalen of ja herhalen. En dan op een dag denken ze niet na maar doen ze het gewoon en dan zijn het normen en waarden geworden waar ze gewoon mee leven.

Heb je al die lieve mensen gezien met honden? Ze hebben allemaal een zakje vast gemaakt aan de riem. Waar zou dat voor zijn??? Bij sommige zie je dat het zakje er al jaren aan zit. Oh was dat zakje om de poep van je hond op te rapen (en mee te nemen). Nee natuurlijk niet, mijn hond legt maar zo’n klein drolletje dat mag blijven liggen, heeft niemand last van (ja dat onder uw schoen). Of hij doet het alleen maar op het gras, (waar uw kinderen op spelen). U raadt het al: TROEP OP DE STOEP!!!!

De volgende keer als u op straat Loopt, kijk dan eens om u heen wat u allemaal ziet wat er niet hoort en denk dan de volgende keer als u iets weg gooit.… ja dat heb ik van anderen gezien, waarom doen ze dat??!!

© Diana Bolk – uit Donderberg Wijkblad, editie juli 2018