Mijn droom is dat Antillianen zich thuis voelen in Roermond en volwaardig meedoen

Alexandra Doornenbal is een vrouw van Colombiaanse afkomst. Ze woont al 25 jaar op de Sterrenberg en heeft haar kinderen er met plezier grootgebracht. Naast haar vrijwilligerswerk bij het Toon Hermanshuis en het jongerenproject Nieuwe Helden, is ze voorzitter van het Caribisch Antilliaans Platform, voorheen bekend
als de Werkgroep Antilliaanse Gemeenschap.

Alexandra legt uit dat het platform zich inzet voor de integratie van de Caribische en Antilliaanse gemeenschap in Roermond, met behoud van hun cultuur. “Wij staan op voor de belangen van deze gemeenschappen en richten ons op initiatieven die de positie van mensen uit het Caribisch gebied in Roermond verbeteren. Ons doel is het verminderen van discriminatie, ongelijke behandeling en sociaal isolement. We streven naar een betere samenleving en meer begrip voor elkaar.”

Informeel en laagdrempelig

Het Caribisch Antilliaans Platform verbindt mensen met Antilliaanse en Zuid-Amerikaanse achtergrond in Roermond met de bredere maatschappij. Velen van hen kennen de weg naar lokale instanties niet. Alexandra benadrukt dat Antillianen vaak terughoudend zijn om hulp te vragen, of het nu gaat om schulden of opvoedingsproblemen. “Ze schamen zich wellicht of weten niet waar ze moeten aankloppen. Het Platform, met zijn gemeenschappelijke taal en achtergrond, vormt een toegankelijke brug naar deze groep. Mensen praten liever informeel met elkaar binnen dezelfde gemeenschap, en bij het Caribisch Antilliaans Platform kunnen ze op die manier laagdrempelig geholpen worden. Geen telefoontjes, gewoon directe, begrijpelijke ondersteuning.”

Brug naar achterban

Het werkt ook andersom: als instanties de Antilliaanse gemeenschap willen bereiken voor thema’s zoals valpreventie of energietoeslagen, kan het Caribisch Antilliaans Platform deze instanties helpen om de achterban te bereiken en informatie begrijpelijk over te brengen. Zo fungeert het Platform als brug tussen de Antilliaanse gemeenschap en deze instanties.

Feest

Om meer bekendheid te genereren, organiseerde het Platform onlangs een activiteit in jongeren-centrum Gotcha! in de wijk. Hier stelde het Platform zich voor, waren er stands van onder andere Sociale Zaken van de gemeente, Wel.kom en Vijf, kinderactiviteiten in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, live muziek van een brassband eneten. Alexandra benadrukt dat door corona het onderlinge contact tussen de Roermondse Antillianen flink verminderd is. “Een feestje zoals dat onlangs werd georganiseerd, is noodzakelijk om mensen weer met elkaar in contact te brengen.”

Op weg naar zelfstandigheid

Leefcoach Anna van Ingen van Vijf helpt het Caribisch Antilliaans Platform. “Toen ik in juni 2022 hier begon te werken, ontmoette ik deze groep. Ik vind het een leuke groep. Ze hebben veel bereikt. In het begin waren er ideeën, maar weinig focus. Nu weten ze heel goed wat ze willen. Het is mooi om te zien hoe ver ze zijn gekomen,” zegt Anna. Alexandra voegt toe: “Anna heeft veel connecties die wij kunnen gebruiken. Dankzij haar komen we snel in contact met instanties. Ze begeleidt ons naar zelfstandigheid. We zijn nog geen eigen stichting, we zijn gewoon een groep mensen die iets willen. Met Anna zetten we de juiste stappen.” Anna helpt de groep en Alexandra als voorzitter om zelfstandiger te worden.

Droom

Alexandra droomt ervan dat het Caribisch Antilliaans Platform niet alleen de Caribische cultuur uitdraagt, maar ook veel Antilliaanse mensen helpt met de nodige hulp en ondersteuning, waarbij het Platform een verbindende rol speelt. “Ik heb mijn doel bereikt als de Antillianen zich thuis voelen in Roermond en net zo volwaardig meedoen als iedereen.”

 

(Dit artikel is afkomstig van Vijf en is gepubliceerd in het wijkblad Donderberg, december 2023)