Mijn Sterrenberg

(uit Wijkblad Donderberg, augustus 2018, door Diana Bolk)

Jaren geleden ben ik vanuit de binnenstad op de Sterrenberg komen wonen. In die tijd woonde er veel middenstand (dokters, advocaten enz.) en was de wijk best wel geliefd. Maar zoals overal, ze komen en ze gaan en het sluipt erin… Ach ik ga hier toch weer weg! Jammer.

Je merkt meteen de verandering in de buurt…..de tuinen verwilderen en de buren…ken ik niet meer. O, je bedoelt dat gezin met dat kleine meisje…..Nee, er woont nu een man alleen… o, nee dat was vorig jaar… Er woont nu een gezin met 4 kinderen. Ja sorry hoor, tegen die tijd dat ik met ze praat zijn ze alweer aan het inpakken. Ik ben niet iemand die meteen bij de buren op de koffie gaat en als het dan zover is….zijn ze alweer weg. Jammer.

Het verschil als je kinderen hebt, is ook groot….Dan spelen de kids samen en praat je ook met de ouders maar zodra de kinderen de deur uit zijn, zijn de ouders ook de deur uit. Jammer. Maar de jaren komen en gaan en ook de Engelsen …. Dat was nog eens een opsteker voor de buurt. Je hoefde nooit te zoeken naar politie. De MP kwam elk half uur langs rijden. En niet effe door de Plutolaan, nee stapvoets en elke straat en plein werd gecontroleerd. Je kon je ramen open laten en bij de buren op de koffie gaan. Als je dan terug kwam was de MP al 3 keer voorbij gereden. Maar de Engelsen zijn weg en ook de MP! Jammer.

Als je dan zegt nee ik woon hier al bijna 40 jaar krijg je vaak te horen: “Dat je daar nog woont met al dat volk. Nou ik niet hoor, ik woon lekker op een dorp!”  hahaha alsof dat wiet-vrij is! Het maakt tegenwoordig niet meer uit waar je woont, overal heb je wel iets…. Is het niet de herrie van de buren, dan is het de stank van de wiet of de op brommer lawaai makende jongeren, maar vooral….het gemopper van de mensen zelf. Ik moest vroeger wel eens lachen als iemand zei “veeg voor je eigen deur”. ik hoor dat zinnetje vaak als iemand dan weer iets vertelt wat een ander verkeerd doet! Jammer.

We zijn zo goed in het oordelen over anderen…. Hij of zij rijdt altijd te hard, of schreeuwt tegen zijn kinderen. Kijk die tuin eens. Die vrouw heeft ook altijd het zelfde aan….. oordelen!! Nog nooit een bekeuring gehad, rijd altijd 49 km, is er één ouder die nog nooit zijn kind achter het behang heeft willen plakken? Man overleden en vrouw kan de tuin niet doen. Vrouw heeft geen dubbeltje en moet wel hetzelfde dragen ze heeft niks anders…. oordelen!! Kijk zelf eens naar uw kilometerteller. Hoor uzelf eens als de kids de nieuwe bank besmeerd hebben met pindakaas… De hele tuin ligt vol met tegels: goed voor het water, dat kan nergens heen. En als u wat nieuws koopt omdat u die broek of jurk niet weer aan wilt…. Het is zo makkelijk oordelen, maar kijk eens verder dan de voordeur! Jammer. Als je een groep jongeren bijeen ziet staan…: nee ze plannen geen overval maar staan te wachten op de auto om te gaan voetballen!!!

Mensen begin de dag eens met een lach en als je dan naar de winkel loopt, groet de mensen die je tegen komt. Het hoeft niet meteen een gesprek te zijn, maar probeer eens een lach en zie (misschien niet meteen maar na een paar keer) lachen ze terug.

Als je een ouder persoon met een zware tas ziet, vraag eens kan ik u misschien helpen, meestal zeggen ze nee…. Maar je hebt het wel gevraagd!!! En de persoon gaat naar huis en vertelt tegen iedereen wat er is gebeurd.

Sta je bij de kassa en de persoon voor je doet er wat lang over…. Ga niet (je denkt dat niemand je hoort) staan mopperen maar denk je eens in dat over een paar jaar ….. jij daar staat!!!

Alles heeft twee kanten, je kijkt al zolang naar één kant en je wordt er niet vrolijker van….kijk nu eens naar de ander kant wie weet kom jij morgen iemand tegen die naar je lacht of die vraagt of hij of zij je kan helpen en heb je thuis iets te vertellen!!

Ach het zijn zomaar wat letters op papier en misschien leest niemand het maar als ook maar één persoon het leest en morgen iemand tegen komt waar hij of zij naar lacht……let dan op !!!! Ik lach altijd terug.