Minder snel afgeleid bij het maken van huiswerk

Kerim, Youssri en Yunus zijn blij dat ze welkom zijn bij Dernek. Ze zijn er dan ook vaak te vinden. Niet alleen ter ontspanning, maar ook om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk. Kerim en Youssri volgen de opleiding onderwijsassistent bij Gilde opleiding. Yunus zit in havo 4. Hun kennis willen ze graag delen en daarmee andere jongeren motiveren en stimuleren.

Vakdocent

Bij Dernek is er een ruimte waar jongeren in alle rust kunnen leren en ongestoord hun huiswerk kunnen maken. Niet iedereen heeft thuis die mogelijkheid. “Bovendien ben je thuis sneller afgeleid door je telefoon of zijn er andere prikkels. Hier willen we elkaar helpen te focussen. Dan is het niet raar om je huiswerk te maken”, vertelt Kerim. Hij is tweedejaars in de opleiding tot onderwijsassistent bij Gilde en loopt nu stage bij Niekée. Als hij zijn diploma heeft behaald, wil hij graag een studie tot vakdocent gaan doen. Waarschijnlijk iets met rekenen en wiskunde.

Stage

Ook Youssri zit op het Gilde. Hij is eerstejaars en loopt stage bij basisschool de Zonnewijzer. Daar werkt hij met kinderen uit groep 1 en 2. Yunus zit in op havo 4 op BC Broekhin. Na de havo wil hij graag economie of techniek studeren.

Mooi initiatief

Dagelijks kunnen ze bij Dernek terecht. Er komen niet alleen jongens uit de Donderberg, maar uit de hele regio. Zo komen eer jongeren uit Herten, Maasniel, maar ook uit Roerdalen. Dernek speelt in op een grote behoefte. “We kunnen elkaar motiveren. En de een is beter in talen en een ander is weer goed in wiskunde of natuurkunde. Op die manier leren we van elkaar’, zo vertelt Kerim. “Na de zomervakantie willen we ook bijlessen gaan aanbieden. Die plannen zijn we nu aan het uitwerken.” Een bijzonder mooi initiatief van de drie jongens, die ook hun eigen CV zal sieren.

Zaalvoetbal

De inspanningen worden bij Dernek afgewisseld met de nodige ontspanning. Zo nemen de jongens zelf hun eigen Playstation mee of spelen ze een spelletje Uno of monopolie. Op vrijdagavond spelen ze vaker een partijtje zaalvoetbal in de naastgelegen sporthal Donderberg. De jongens regelen zelf alles wat ze nodig hebben.

Vertrouwde omgeving

Nu willen ze graag de ruimtes van de accommodatie grondig aanpakken. “De muren zijn nu erg saai wit. Dat is niet gezellig. We willen die graag opsieren met graffiti en verven. Zo kunnen we elke ruimte een eigen sfeer meegeven”, zo vertelt Youssri enthousiast. Alles bij Dernek gebeurt in openheid. Iedereen is er welkom om zelf te komen kijken. Dat schept veel vertrouwen bij bijvoorbeeld ouders. Ze weten dat hun kind in een veilig en vertrouwde omgeving is. Doordeweeks zijn ze tussen 18.00 en 22.00 uur bij Dernek. In het weekend een paar uurtjes langer. Nieuwsgierig geworden? Loop dan een keer binnen bij Dernek aan de Donderbergweg 34a.

Jongeren ontmoeten elkaar bij Dernek.