Multi

(uit Wijkblad Donderberg, april 2017, door Hans Vas)

Op zekere zonnige dag in maart spreek ik met Bedia en Fatma van Multi Koken & Bewegen. Bedia, drijvende kracht vanaf het eerste uur en rots in de wereld-keuken branding en Fatma (ik schaam me dat ik steeds haar naam vergeet) stralend op de barricade voor hetzelfde doel.

Laat de dames maar schuiven: gewoon verder en hartstikke positief, alsof er niks aan de hand is. We hebben het erover dat dàt nou juist is wat de kracht van zoiets als hun organisatie bepaald. Dat je je niets aantrekt van al die eindeloze wisselingen, stemmingen , stemmingsmakerijen en tegenwerkingen en zèlfs niet eigenlijk van de onder-steuningen en drijvers in de goeie richting: je staat erboven, erbuiten want wat je doet komt uit DE MENSEN ZELF en je hebt dus niks met positief of negatief, voor of tegen en welke onzin meer.

Zo. Dit gezegd hebbende: waar staan ze nu? Nou bijvoorbeeld elke maand (behalve in de vakantie, juli en augustus) in het KEC, de nieuwe school aan de Hillenraedstraat. Ze hebben daar dit jaar een jaarcontract gekregen. Als u nog aan wilt schuiven bij hun verrukkelijke internationale dis, dan moet u snel zijn, want, zo blijkt, voor april zitten ze al vol. Het kan nog op dinsdag 23 mei, 27 juni, 26 september, 24 oktober, 28 november en 12 december. Voor een zeer laagdrempelige € 10,- per persoon bent u van 18 tot 20 uur de gelukkigste Donderberger in hun wereldklasse-keuken. Tevens stimuleert u dan de school want ze werken nauw samen telkens met zes leerlingen. Die steken daar mega veel van op. Ze leren diverse eetculturen kennen, leren samenwerken, structureren, organiseren. Na vele omzwervingen op en om de Donderberg is Multikoken tenslotte op deze school aanbeland.

multi-2 multi-1

Geïnspireerd

Het zwerven heeft ze alsmaar sterker en vastberadener gemaakt en vele vrijwilligers die door de jaren heen bij hen hebben gewerkt plukken daar nu de vruchten van, op ander plaatsen. Voor vrouwen is het vaak erg belangrijk dat ze er door over de drempel, uit hun schulp zijn gekomen, werkervaring kunnen opdoen, zelfvertrouwen opbouwen, weer structuur in hun leven kunnen aanbrengen. En vele Multi Koken & Bewegen –ideeën, en –inspraties hebben op andere plekken wortel geschoten.

Er is bijna geen Donderbergs initiatief in de laatste drieënhalf jaar van hun (al) bestaan of de dames hebben er wel zijdelings of rechtstreeks de hand in gehad of aan bij gedragen. En ze bedenken nog steeds nieuwe dingen. Zo kan er nu op locatie gekookt worden zoals dat deftig heet. U kunt hen in uw keuken uitnodigen en hen ook een kookworkshop laten geven – vanaf 10 personen wel te verstaan. Ook hun catering is steeds weer verrassend. U kunt bij hen de meest uiteenlopende hapjes bestellen, keurig bij u bezorgd en altijd weer nèt even anders.

Beweegafdeling: wandelingen
En tenslotte niet te vergeten hun beweegafdeling: u kunt zich elke week aanmelden gratis voor niks voor twee wandelingen, op donderdag cultuur en natuur en op maandag, voor de pure gezelligheid. Gratis voor niks om 13.30 uur vanaf de Donderie tot 15.30 uur. Pffff… Doe het ze ’s na deze blakende dames (en heren niet te vergeten want die zijn er ook bij). TROTS is het woord wat bij je opkomt als ze zo voor je zitten. Dat zijn ze, trots. Op wat ze bereikt hebben, maar ook op waar ze voor staan; het is de basis van hun niet omver te blazen enthousiasme. Indrukwekkend kun je ook zeggen.

De twee gezichten van hun kracht. Dames bravo!

Voor meer informatie:
info@multikoken-bewegen.nl
www.multikoken-bewegen.nl
facebook: Multi Koken Bewegen
t 06 19 81 07 45

© Hans Vas